Російські вчені з Уральського федерального університету виявили в акваріумних рибок феномен відчаю. Своєю чергою, це дозволить використовувати цих тварин для тестування ефективності антидепресантів.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Антидепресанти часто тестують на тваринах в лабораторіях. Для цього істот ставлять у безвихідну ситуацію, щоб спостерігати у них пригнічення настрою і психічної діяльності. Для цього риб закріпили у непорушній ситуації, і спостерігали за їх поведінкою. Типова акваріумна рибка зебраданіо була вибрана для експериментів, оскільки її геном повністю розшифровано, а отже їх зручно використовувати у генетичних дослідженнях (своєю чергою, геном цих тварин для розшифровки обрали саме тому, що завдяки швидкому зростанню та розмноженню, а також непримхливості ці істоти є традиційними піддослідними).

Точніше, вчені звернулися до методу "підвішування за хвіст", відомого по гризунах. Підвішені за хвіст лабораторні миші впадають у відчай, менше чинять опір, частіше і довше завмирають. Рибкам закріплювали хвости в губчатому матеріалі, занурювали в стакан на 5 хвилин і рахували частоту і амплітуду їх коливань і тривалість завмирань. При цьому на піддослідних впливали розчини антидепресантів (амітриптиліну і сертраліну), низьковольтний електричний струм, феромон тривоги і транквілізатор феназепам. Феназепам не викликав змін в поведінці рибок, електричний шок і феромон тривоги зменшували активність, а обидва антидепресанту її збільшували, що свідчить про зниження рівня відчаю.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Крім того, антидепресанти збільшували інтенсивність використання в мозку зебраданіо серотоніну і дофаміну, тісно пов'язаних з депресією і емоціями у людини.

За сподіваннями вчених, вивчення дії медичних препаратів на рибах має допомогти розробці нових методів лікування депресії, яка стала однією з найпоширеніших хвороб.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Японці створили вихованця-антидепресант.

Як повідомляв портал Знай.ua, Чому антидепресанти не допомагають: нейрологи знайшли причину.

Також Знай.ua писав, Депресія: як розпізнати психічний розлад та вийти з нього?