Платні камери в СІЗО, які зараз відкриваються в різних містах України, розраховані на арештантів за економічну злочинність - "білокомірцеву". Про це сьогодні у Запоріжжі заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

Міністр побував у Запорізькому слідчому ізоляторі та у Вільнянській установі виконання покарань №11, де в рамках експериментального проєкту Міністерства юстиції України відкрито платні камери з поліпшеними умовами розміщення для ув’язнених.

"Як правило, люди, які вчинили тяжкі злочини не можуть і не платять за платні камери. Камери розраховані на білокомірцеву злочинність - шахрайство з фінансовими ресурсами, або ті, хто не може заплатити заставу або очікують поки застава буде зарахована", - сказав міністр юстиції.

У Запорізькому СІЗО перебувають 700 осіб, в установі є 120 камер для утримання спецконтингенту. Наразі тут з'явилась одна платна камера. Її площа 26 кв. м, в ній чотири ліжка, душ, телевізор, холодильник, мікрохвильова піч. Вартість "оренди" - 570 грн за добу, 1990 грн - за тиждень і 3410 грн - за місяць.

"Оплачують, як правило, на місяць. Це дешевше. Якщо людина вийшла раніше, то гроші повертають", - додав Малюська.

За його словами, платні камери вже користуються попитом, наприклад, у Лук'янівському СІЗО вже є 4 "клієнти".

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У Запоріжжі VIP-камера зможе прийняти першого "орендаря" з 10 червня, зараз триває процес оформлення документів. На ремонт камери та обладнання тут витратили близько 40 тис. гривень. Ремонт тривав місяць.

Камери "платних" українських СІЗО, фото Facebook Дениса Малюськи
Камери "платних" українських СІЗО, фото Facebook Дениса Малюськи

"Є пара осіб, які бажають заїхати в платну камеру. Поки вона в нас одна, якщо буде попит, то робитимемо ще", - сказав начальник ДУ "Запорізький слідчий ізолятор" Олексій Азаров.

За словами міністра юстиції, на експеримент з платними камерами наважились, аби прибрати корупцію та покращити умови тримання під вартою. І навів приклад, що Україні відмовили у екстрадиції Онищенка, аргументуючи це відсутністю належних умов для перебування у СІЗО.

Камери "платних" українських СІЗО, фото Facebook Дениса Малюськи
Камери "платних" українських СІЗО, фото Facebook Дениса Малюськи

Платні камери вже відкриті в СІЗО у Києві - 4, у Львові - 1, в Чернівцях - 1, Запоріжжі - 1 та Вільнянську - 1. Також відкривається камера з поліпшеними умовами у Дніпрі та Харкові.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в українських СІЗО "борються з корупцією" люксовими бараками — 2000 гривень за ніч.

Як повідомляв Знай.uа, українцям показали платні камери в СІЗО, є чому позаздрити - можна сидіти, приспівуючи.

Знай.uа писав, у Києві аферист з телефоном примудрився додати собі термін, сидячи за гратами.