У червні українці відзначають одне з найважливіших православних свят – Трійця 2020. Це торжество входить в число дванадесятих, тобто 12 найважливіших днів у християнському календарі.

Ми зібрали всю найважливішу інформацію про традиції, прикмети, заборони і обряди цього свята. Всі подробиці – читайте в матеріалі.

Трійця 2020: Коли відзначають?

Трійцю православні віруючі відзначатимуть у неділю, 7 червня. Це свято є державним, тому українцям дається окремий вихідний, який випадає на понеділок 8 червня.

Історія і сенс свята

Згідно з давньою біблійною історєю, на 50-й день після Воскресіння Ісуса апостоли зібралися в Сіонській світлиці в Єрусалимі, щоб відсвяткувати іудейське свято П'ятидесятниці.

У момент, коли всі, хто служить Господу зібралися разом, з неба з'явився Святий Дух і дарував їм благословення, яке дозволило апостолам стати пророками, дарувало їм здатність зцілювати своєю молитвою і нести слово Боже на всіх мовах світу.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Ця подія вказало на так звану потрійність Бога – в наслідок це стало християнською догмою про Триєдиного Бога – Отця, Сина і Святого Духа.

Троица, Фото: pixabay

Традиції і обряди свята

Свято Трійці закінчує богослужбовий великодній цикл. Тому кожен істинний віруючий в цей день повинен відвідати божественну літургію, помолитися за здоров'я, прощення гріхів і зцілення.

Крім того, в день свята прийнято прославляти Пресвяту Трійцю – Триєдиного Бога: Отця, Сина і Святого Духа.

Період з четверга сьомого тижня після Великодня по Трійцю називають Зеленою тижнем. Це стародавнє слов'янське свято, яке входить в так званий комплекс весняно-літнього періоду. Фактично це свята, присвячені закінченню весни і початку літа.

З цієї причини церкви прийнято прикрашати всілякими рослинами – травою, квітами, гілками дерев. Крім того, серед християн прийнято святити гілочки берези, а після нести їх додому – вважається, що цей оберіг здатний захистити житло від темних сил і нещасть.

Звичаї, які прийнято виконувати в цей період, сягають своїм корінням у часи стародавніх слов'ян.

В батьківську суботу слід відвідати кладовище, привести в порядок могили і пом'янути покійних. Також важливо помолитися за упокій душі близьких, це можна зробити як в храмі, так і вдома.

На Трійцю слід влаштовувати сімейні застілля, запрошувати всіх членів сім'ї і близьких друзів. У давнину люди масово виходили на вулиці, водили хороводи, співали і танцювали.

Троица, Фото: pixabay

А ще вважається, що на Трійцю потрібно свататися, щоб зіграти весілля на Покрову – люди вірили, що таким чином буде забезпечено сімейне щастя. При цьому проводити весілля на Трійцю категорично заборонено – сім'ю можуть чекати лиха.

Згідно з давніми віруваннями, банні віники в цей день мають особливу цілющу силу.

На Трійцю немає поста, тому можна їсти всі продукти. У цей день часто відпочивають на природі, ходять в гості.

Перед настанням Трійці дуже важливо провести ретельне прибирання в своєму будинку. Зустрічати двонадесяте свято в брудному домі категорично заборонено – таким чином ви покажете неповагу до Небес.

Як відомо, свято Трійці припадає на той час, коли розквітають квіти. Тому незаміжні дівчата роблять вінки і пускають їх на воду. Якщо вінок буде плисти швидко – значить рік буде вдалим, якщо повільно – будуть деякі труднощі, якщо затонув – до біди.

Прикмети на Трійцю

Існує кілька прикмет, завдяки яким люди в давнину дізнавалися майбутнє. Ось кілька з них:

  • Якщо на Трійцю буде гроза і дощ, то скоро погода кардинально змінитися та протримається все літо.
  • Червоне сонце – провісник вітряних днів. Якщо світило знаходиться в серпанку, то скоро почнуться дощі, а якщо сховалося в хмарах – чекай негоду.
  • Рясна роса на Трійцю символізує дуже жаркий липень.
  • Якщо далеко чутні стуки дятла, будуть опади.

Троица, Фото: pixabay

Заборони на Трійцю

Як і на більшість православних свят, на Трійцю існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати.

Зокрема, в цей день не можна займатися домашньою роботою, наприклад, прасувати, прибирати, прати, шити. Всі турботи краще перенести на інший день. Однак, як уже говорилося, зустрічати Трійцю в брудному будинку не можна. Так ви покажете Богу свою неповагу.

Слід завжди пам'ятати, що православні свята потрібні для душевного відпочинку, щоб людина могла поміркувати про життя, про свої правильні і неправильні вчинки.

Особлива заборона накладається на сварки – в цей день краще утриматися від лихослів'я, образ, скандалів і так далі. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійний силою.

На свято потрібно організовувати сімейні застілля. Однак не можна зловживати спиртними напоями, адже це дуже важливе православне торжество. Дозволено лише кілька келихів червоного вина.

У Біблії нічого не сказано про сексуальні стосунки на Трійцю. Однак священнослужітелі рекомендуют відмовитися від інтимної близькості.

Також заборона стосується різних магічних обрядів, замовлянь і ворожінь. Церква дуже категорично ставиться до подібних речей – будь-які ритуали вважають великим гріхом, навіть якщо вони спрямовані на благо.

На Трійцю не можна нічого позичати. За віруваннями, таким чином людина може віддати частинку своєї душі, щастя і удачі. Заборона стосується не тільки грошей, але і будь-яких інших речей, навіть їжі.

У давнину вважалося, на Зелений тиждень русалки знаходяться в безпосередній близькості до людини. А оскільки цих істот уособлювали з чорною силою та магією, то в ці дні забороняється купатися в річках – щоб русалки не потягли до себе.

Троица, Фото: pixabay

Молитва на Трійцю

Дуже важливо молитися – адже це головна традиція, яка допомагає віруючим зв'язатися з Небесами. А кращі молитви, пов'язані з Великою Трійцею, читайте далі.

***
Прєсвятая Троицє, помилуй нас; Господє, очисти грєхи наша; Владыко, прости беззаконєя наша; Святый, посєти и исцєли нємощи наша, имєнє Твоєго ради. Господи, помилуй. (Три раза.) Слава Отцу и Сыну и Святому Духу. И нынє и присно и во вєки вєков. Аминь.

***
О прємилосєрдный Божє, Отчє, Сынє и Святый Душє, в Нєраздельнєй Троицє покланяємый и славимый, прєзри благоутробно на раба Твоєго (имя), болєзнию одєржимаго; отпусти єму вся согрєшєния єго; подай єму исцєлєниє от болєзни; возврати єму.

***
Прєсвятая Троицє, єдиносущная дєржаво, всєх благих вина! Что воздадим Тєбє за вся, яжє воздала єси нам, грєшным и нєдостойным, прєждє, нєжє на свєт произыдохом, за вся, яжє воздаєши коємуждо от нас по вся дни и яжє уготовала єси всєм нам в вєцє.

***
Всємогущая и Животворящая Святая Троицє, и Свєтоначальная, яжє всякую и прємирную тварь за єдину благость от нє сущих привєдый, и промышляя, и содєржащи, ижє по прочих Твоєх нєизрєчєнных о зємнєм роде благодеєниих, и поканиє нам ради.