Як відомо, в Україні з 12 березня триває карантин, який уряд запровадив через пандемію коронавірусної інфекції. Попередньо карантинні заходи діятимуть до 22 червня, проте з деякими етапами ослаблення. Карантин вплинув на багато сфер життя, мільйони людей втратили роботу і постійний дохід і це не кажучи про тих, хто заразився на covid-19.

Багато хто намагається знайти відповіді на дуже важливі питання, наприклад — як жити далі? Однозначно на це питання відповісти неможливо, однак можливо дізнатися, як вже змінилося життя. Саме тому ми спробували промоніторити, як змінилися ціни в Україні на найважливіші продукти харчування, паливні ресурси та комунальні послуги.

Комуналка, скріншот: YouTube
Комуналка, скріншот: YouTube

Комуналка

Подорожчають практично всі комунальні послуги — від газу до електроенергії та води. Плюс доведеться переплачувати банківські комісії за цілу пачку квитанцій. Графік підвищення тарифів наступний:

- З 1 липня цього року підвищується ціна на газ. Населення платитиме за тарифами як для промисловості, а це плюс 70%.

- З 1 жовтня 2020 року скасують пільговий тариф на електроенергію (90 копійок за перший 100 кіловат). Середнє подорожчання - 30%.

- З 15 жовтня 2020 року, тобто з початку нового опалювального сезону, почнуть діяти нові тарифи на опалення, затверджені ще в березні. В середньому подорожчання - на 10-15%.

- З 1 січня 2021 року - планується підвищення тарифів на воду та водовідведення на 17-20%.

Будуть і інші нововведення. Через п'ять місяців після закінчення карантину в платіжках з'явиться абонплата за мережі. Плюс збільшать обов'язковий платіж отримувачам субсидії. У результаті навіть за скромну двокімнатну квартиру доведеться переплачувати до 700-800 гривень на місяць.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

Бензин

В Україні після ослаблення карантину і, відповідно, після зростання попиту на паливо почала зростати ціна на бензин всіх марок, ДТ і автогазу. Ціни на бензин марок А-92 і А-95, за станом на середину травня 2020 року, зросли в середньому на 3 коп. Найбільше бензин цих марок подорожчав в Одеській області, тут він додав у ціні 15 коп.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Бензин А-95+ у більшості областей не змінився в ціні, подорожчав тільки в Дніпропетровській і Київській областях — на 22 та 1 коп. відповідно. В Одеській області цей вид палива подешевшав на 1 коп. Дизельне паливо подорожчало в трьох областях: Дніпропетровській (+10 коп.), Донецької (+2 коп.) та Закарпатській (+12 коп.). В інших регіонах його ціна не змінилася.

Експерти зазначили, що в останній тиждень травня продовжився стійкий тренд на подорожчання автогазу, і залишилися стабільними роздрібні ціни на бензини і дизельне паливо. Експерт з ринку палива Сергій Куюн нагадав, що оптові ціни на нафтопродукти штовхають вгору дорожчає нафта. Але минулого тижня зростання цін на неї також сповільнилося, а потім припинилося.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

"При стабільному курсі гривні, який ми спостерігаємо більше місяця, і достатній пропозиції палива на ринку, зовнішні котирування є єдиним чинником, що впливає на рівень цін. Але в Україні цей вплив поки що не відчувається, так як у трейдерів є значний "запас міцності". Причина – потенціал здешевлення нафтопродуктів, коли ціни на нафту були нижче на 10 доларів за барель і більше (близько 20 дол./бар. – Авт.), не було обрано приблизно на 2 грн/л", – розповів нам Сергій Куюн.

Продукти, фото з вільних джерел
Продукти, фото з вільних джерел

Як змінилися ціни на продукти харчування

Найцікавішим моніторингом є публікація журналістки Ангеліни Мороз, вона показала, як змінилися ціни на продукти харчування у Дніпрі.

"Подорожчали: курка – 1,23 %, свинина – на 12,6 %, картопля – на 7,5 %. Подешевшали: рослинна олія - на 4,06 %, макаронні вироби – на 1,86 %, курячі яйця - на 0,92 %. Ціна на гречку, цукор, хліб і молоко не змінилася, - повідомила вона.

Служба доставки, скріншот: YouTube
Служба доставки, скріншот: YouTube

В Україні подорожчав фастфуд

Нацбанк України повідомляв, що вартість доставки з ресторанів за тиждень з 22 по 28 травня в Україні майже не змінилися, тоді як ціни на страви закладів швидкого харчування дещо зросли.

"Вартість доставки з закладів громадського харчування практично не змінилася. Зате підвищилися ціни на страви з закладів швидкого харчування, що пояснюється відновленням попиту на цей вид послуг, зростанням виробничих витрат і компенсацією збитків, завданих карантином", - йдеться в огляді Нацбанку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні знизиться вартість газу на 20% вже з 1 червня, подробиці.

Як повідомляв Знай.uа введення квот на свинину призведе до зростання цін, - економіст.

Знай.uа писав, в Україні подорожчає комуналка - Зеленський поставив хрест на сподіваннях українців.