Вже цього року українцям можуть провести амністію капіталів. Українцям запропонують подати нульову декларацію без подальшого застосування штрафних санкцій за недекларування раніше таких доходів і несплату податку. Такі нововведення анонсував президент Володимир Зеленський заявив.

Відомо, що мінімальна зарплата в Україні складає 4723 грн, а мінімальна пенсія - 1638 грн. Звісно, на ці гроші українці вижити не можуть і знаходять різні варіанти доходу. А держава проконтролює і покарає порушників.

зарплати і пенсії, скріншот з відео
зарплати і пенсії, скріншот з відео

Безумовно, все це буде стосуватися тільки доходів, одержаних законним шляхом і без порушення певних обмежень (наприклад, заборони на сумісництво для держслужбовців).

Нульове декларування ні в якому разі не передбачає нульову ставку податку (її з великою часткою ймовірності не буде), а означає лише те, що така деклараційна кампанія стане точкою відліку для трансформації взаємовідносин між платниками податків та контролюючими органами.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Пенсіонери, фото: Pxhere
Пенсіонери, фото: Pxhere

Податкова амністія стане трампліном для подальшого більш пильного контролю за доходами громадян, а головне – за їх витратами.

"Щоб зацікавити і стимулювати людей до розкриття того, що "нажито непосильною працею", логічно передбачити більш низькі ставки, порівняно з тими, які передбачені податковим законодавством на сьогодні. Якщо зараз ставка ПДФО становить 18%, то для нульового декларування вона швидше за все складе 5-10%. Можливо, для різних видів доходів ставки будуть відрізнятися, а за деякими може бути передбачено звільнення від податку", – зазначила в бесіді з UBR.ua адвокат, керівник напрямку податкового консалтингу ЮК "Legal House" Галина Пилипенко.

Слід очікувати, що декларування в більшій мірі спрямоване на звичайних громадян. Бізнес навряд чи повірить обіцянкам держави і розкриє свої попередні доходи. Ще жива в пам'яті провальна податкова амністія для юридичних осіб 5-річної давності.

Юристи кажуть, що багаті люди будуть подавати нульові декларації, швидше за все, в тому випадку, якщо у них абсолютно прозора податкова історія з поставленого доходів.

Українські пенсіонери, скріншот: YouTube
Українські пенсіонери, скріншот: YouTube

Як працює в інших країнах
Запрацює така легалізація чи ні в чому буде залежати від рівня довіри до уряду. Наприклад, в Італії та Ірландії, де рівень довіри досить високий – ця практика була відносно успішною, чого не скажеш про спроби легалізації доходів на пострадянському просторі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, декларація Тимошенко за 2019 рік – чим похвалилася нардеп крім сережок та 4 земельних ділянок.

Як повідомляв Знай. ua, у Дніпрі п'ять прокурорів втратили квартири одним розчерком пера.

Також Знай. ua писав, що Садовий засвітив жебрацьку декларацію, зате дружина мера Львова "заробила" сім мільйонів.