В Україні, у четвер, 4 червня, зафіксували рекордну кількість заражених на коронавірусну інфекцію. В країні новий "рекорд" по хворим за добу - 588 осіб. До цього максимум інфікованих було зареєстровано 23 квітня - 578 осіб.

Експерти спробували розібратися, чому на хвилі скасування карантину в країні почала псуватися статистика по covid-19, пише "Страна".

Якщо для порівняння взяти 23 квітня і вважати це піком захворюваності, тоді видужали всього 80 людей. Тоді як сьогодні в 7,5 разів більше - 608 осіб, і це теж новий рекорд. Однак зараз стало більше важко хворих. Як мінімум, такий висновок ми робимо на підставі числа пацієнтів, які підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 23 квітня таких було 100 осіб, сьогодні - 297.

карантин в Україні, фото: Уніан
карантин в Україні, фото: Уніан

Чим пояснити антирекорд

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Міністер охорони здоров'я Максим Степанов під час виступу на брифінгу 4 червня пов'язав рекордну захворюваність, по-перше, зі зняттям карантину. Він заявив, що громадяни розслабилися, а їм потрібно продовжувати носити маски, обробляти руки антисептиком, дотримуватися дистанції і інше. В іншому випадку, сказав міністр, захворюваність продовжить рости, і МОЗ буде змушено рекомендувати Кабміну переглянути ослаблення карантину.

"Коли ми вводили адаптивний карантин, у нас було розуміння про можливе збільшення хворих", - заявив Степанов, але запевнив, що ситуація контрольована.

Друга причина зростання числа інфікованих, за словами Степанова, - збільшення тестування. Вчора було зроблено 10,5 тис. тестувань. Це приблизно в десять разів більше, ніж на початку квітня. І дійсно, ще 23 травня влада повідомяла, що вперше провели понад 10 тисяч тестів за добу. За п'ять днів до цього було заявлено, що вперше зроблено дев'ять тисяч тестів.

До цього своєрідний рекорд було відзначено 18 квітня: тоді кількість ПЛР-досліджень перевищила п'ять тисяч. Тобто на фоні ослаблення карантину в Україні зростала кількість тестувань. Якщо, приміром, 20 квітня число тестів було 1386 на мільйон людей, то зараз - майже дев'ять тисяч. Тобто зростання у шість з половиною разів.

Хоча це як і раніше дуже мало, і в світовому рейтингу країн ми знаходимося між Кубою і Палестиною. Якщо точніше - на 103 місці з 143 країн, які надали свої дані.

Карантин в Україні, фото - znaj.ua
Карантин в Україні, фото - znaj.ua

Що з карантину?

Зростання числа хворих, але зменшення відсотка виявлення в Україні свідчить також про те, що дослідження почали поширюватися на людей з легкими симптомами або навіть без них.

Також спад став можливим завдяки настанню тепла, коли респіраторні захворювання в принципі відступають. У той же час, відновлення роботи транспорту і відкриття громадських місць (торгові центри, спортклуби тощо) також можуть працювати на збільшення числа хворих. І МОЗ, як зазначалося вище, може скасувати послаблення карантину.

У МОЗ говорили, що карантин в країні адаптивний - і вводиться/скасовується при досягненні кожним регіоном певних показників. Або їх перевищення. Але, як показала практика, статистика швидко змінюється на краще, якщо влада тих чи інших міст наполягає на знятті карантину - так було з Києвом і Дніпром.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Львові повстали голодні перевізники - маршрутки іржавіють на карантині, в кишенях порожньо.

Як повідомляв Знай.uа у Києві можуть посилити карантин.

Знай.uа писав, чиновники Кличка показали "золоті" декларації, поки кияни виживають на карантині.