Трійця – одне з важливих православних свят, коли магічна енергія Землі проявляється з величезною силою, а трави набувають дивовижні цілющі властивості. У цей день важливо знати, які існують обряди і традиції Трійці, щоб привернути успіх в житті.

Традиції та звичаї Трійці були успадковані протягом багатьох століть. Віряни цінують ці знання обережно, використовуючи ворожіння і спеціальні ритуали, щоб допомогти розв'язати певні проблеми або розповісти долю. Ця спадщина є мудрістю людей, їх культурою, яку не можна втратити. Якщо людина шукає розв'язання проблем чи хоче заглянути в майбутнє, як це робили наші предки, варто почати з історії цього свята.

Історія свята, якого числа Трійця 2020

Трійця – це містичне свято, коли обряди й вірування багатьох поколінь об'єднуються. Важливо знати, що вони роблять на Трійцю, які прикмети, заборони – привернути удачу, здоров'я, любов та процвітання.

Зіткнувшись з цієї дуже цікавою темою, необхідно, насамперед, зануритися в саму суть свята Святої Трійці. Зрештою, його історія має біблійні корені. Багато людей асоціюють цей день з великими гуляннями та розвагами. Є навіть обряди та традиції на Трійцю, і вони дуже різні, але про це пізніше.

Свята Трійця традиційно відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. Саме тому свято також називається «П'ятдесятниця», і його дата змінюється щороку, але завжди припадає на неділю. У 2020 році П'ятдесятниця відзначається 7 червня.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Після Воскресіння Ісуса Христа його учні жили в постійному відчутті свята, бо їх Вчитель з'явився їм на сім днів – одному, потім іншому, то одразу до всіх. Попрощавшись з ними на деякий час, Господь піднявся над землею в їх очах. Так він запевняв своїх учнів, що, коли настане останній день світу, він з'явиться на землі, коли піде до Свого Батька. Він сказав, що пошле їм втішителя, Святого Духа, який прийде від Бога Отця. Спочатку апостоли не розуміли, що це може означати, але вірили, що все буде так за Його словами.

Так сталося, що на десятий день після Вознесіння Господнього, в день першого єврейського врожаю, коли апостоли й матір Божа були у верхній кімнаті, в три години дня пролунав гучний рев, наче почалася буря. В повітрі з'явилися язики вогню, який кинувся по головах апостолів. Після чого учні Господа, отримали благодать і почали розуміти мови, на яких ніколи раніше не говорили. Все це було необхідно для проповідування Євангелія у всьому світі.

Таким чином, на 50-й день після розп'яття Христа Святий Дух зійшов на апостолів, що стало пам'ятним днем цієї події. Щира християнська віра починається з цієї дати, тому її значення для вірян неможливо переоцінити.

На думку істориків, це свято було офіційно встановлено тільки в кінці IV століття, в той час, коли було записано вчення про Трійцю.

Церковні служби П'ятдесятниця схожі на інші служби інших християнських свят. Особливістю Трійці є окраса святих місць – у храмах повинні бути зелень, гілки дерев. Особливо часто прикрашають церкву гілками берези. Іншим символом Трійці є вогонь, тому що саме в цій формі Христос зійшов на апостолів.

Трійця
Трійця / скріншот з відео

Народні прикмети

Повір'я і традиції Трійці сповнені забобонів, і не дарма, тому що вони формуються на основі спостережень і мудрості людей протягом багатьох років. Є багато різних прикмет, які говорять про погоду і врожай за весь рік.

У це священне свято можна дізнатися щось про майбутнє, ґрунтуючись на різних дрібницях.

Погодні прикмети

Погода в День Трійці дуже важлива: вона попередить, чого очікувати весь рік і які розрахунки робити на зиму. В залежності від погоди на зелені свята, свято може обіцяти щастя як протягом року, так і проблеми, які варто вчасно вирішити:

  • Якщо на Трійцю холодно і йде дощ – очікується тепле, довге літо, хороший урожай і багато грибів.
  • Якщо у цей день жарко – рік буде безплідним, а літо сухим.
  • Якщо є гроза і блискавка – злі духи будуть вигнані.

Любов

Молоді незаміжні дівчата дуже зацікавлені в знанні своєї долі, особливо в любові. Ось чому існує так багато прикмет і традицій, які допомагають хоч трохи відкрити завісу таємниці й зробити правильний вибір – за кого вийти заміж:

  • Незаміжня дівчина, яка виходить з будинку і чує спів зозулі, може запитати, коли вона вийде заміж. Скільки разів буде кувати птах, стільки років чекати шлюбу.
  • Зроблена в П'ятдесятницю пропозиція про шлюб, а потім весілля на Покрову гарантують довгу і щасливе сімейне життя в шлюбі.
  • Якщо чоловік цілує дівчину в цей свято під березою, то вона стане його дружиною.

Ритуали

Люди завжди проводили великі гуляння на Трійцю, під час яких молоді люди танцювали, співали та просто веселилися.

Є деякі традиції, які допомагають знайти щастя в це свято, але є речі, які не можна зробити взагалі. Вони пов'язані з усім: здоров'ям, любов'ю, домашнім декором. Символи свята – береза і зелень. Гілками цього дерева прикрашають будинок, використовуючи їх як талісман, а священники, які служать у храмах, мають зелене вбрання.

Трійця, П'ятидесятниця
Трійця, П'ятидесятниця / скріншот з відео

Традиції

  • У цю святу дату, незалежно від погодних умов, необхідно прийти на цвинтар і накрити могилу, бажано березовими гілками. Наші предки вважали, що ця прикмета – ефективний спосіб позбутися від зла вдома.
  • Важливим святковим звичаєм є збір трав. У цей день вони володіють магічною силою, їх потрібно висушити й використовувати, якщо хтось захворіє.
  • Субота перед святом – день пам'яті. Потрібно піти в церкву і запалити свічку за померлих родичів, піти на цвинтар і відвідати мертвих.
  • Будинок традиційно прикрашають березові гілочки – символ святого свята. Вважається, що завдяки цьому рік буде плідним і комфортним, а саме дерево символізує швидке і плавне зростання усього: діти будуть здорові й щасливі, сімейне життя буде довгим і стабільним, у всьому буде процвітання. Перед тим, як прикрасити свій будинок, потрібно пройтися по кімнатах і торкнутися до всіх речей і поверхонь березовою гілочкою.
  • Дівчата вмиваються ранковою росою, щоб зберегти молодість, красу і здоров'я. Росу збирали рушником і вичавлювали в місткість.
  • Щоб претендувати на родючість землі протягом року, потрібно запалити березові гілки та поховати їх у полі. У сучасному світі ця традиція дотримується дещо іншим способом: при пересадці гілку окремого дерева поміщають на дні квіткового горщика.

Змови й молитви на Трійцю

Змови в П'ятдесятницю володіють більшою магічною силою, ніж будь-який інший день чи свято. Протягом століть вони створювалися мудрими людьми, ґрунтуючись на досвіді й спостереженнях. Заклинання прості або, навпаки, важко вимовні та складні, але більш ефективні.

Змова на успіх в бізнесі, достаток і багатство

Грошові забобони – швидше, талісман на весь рік. Вони дуже могутні. Потрібно піти в ліс або парк за день до свята і знайти там зламану гілку. Потім принести її додому і в день Трійці на світанку запалити церковну свічку, зламати гілку на три частини й прошепотіти:

«Я закликаю Святу Трійцю допомогти мені в моїх справах, направити небесної сили на подолання перешкод і досягнення цілей. Оскільки ця гілка була одна і стала потрійною, моя сила потроїться. Нехай усміхнеться моя удача і моє життя буде іншим. Нехай буде так, як я сказав(-а). Амінь".

Потім знадобиться тричі перев'язати гілки зеленою стрічкою і через три дні кинути їх у річку.

Ворожіння, магія

Усі хочуть знати майбутнє, особливо незаміжні дівчата та хлопчики-одинаки. Магічні ворожіння на удачу на Трійцю дуже поширені, тому що цей день є священним фольклорним святом, коли всі знаки вважаються магічними, що володіють власною силою. Виконання бажань супроводжувалося ворожінням – так могли наперед знати, чи збудеться загадане.

Приклади гадання на заміжжя:

  • Одним з найпопулярніших скарбів Трійці є плетіння з камеді. Це роблять тільки незаміжні дівчата, щоб залучити у своє життя сильну любов. Дівчата весь день збирають польові квіти, роблять із них вінки, а потім скидають їх по річці. Якщо вінок тоне – це поганий знак; плаває або б'ється по березі – значить, любов скоро з'явиться у долі. Інша незаміжня дівчина, але вже обрана, повинна таємно подарувати свій вінок чоловікові, щоб освятити їх союз. Такий вінок – потужний амулет, який він повинен зберігати у своєму будинку.
  • Ще один цікавий ритуал, який закликає до любові. Молоді дами йшли в ліс і прикрашали берізки бісером, стрічками та вінками. Вони любили танцювати навколо дерев, заохочуючи щастя.
  • Ще один простий спосіб зачарувати на Трійцю на березовій гілці. Це також можуть зробити зрілі заміжні жінки: вам потрібно йти до берези, щоб вибрати гілку, а потім уважно подивитися на неї. Якщо гілка рівна і гладка – рік буде щасливим; якщо крива, повна нерівностей – труднощів не уникнути.

Хлопчики в той день загадували бажання, використовуючи ланцюг. Для цього обряду потрібно взяти ланцюжок, загадати бажання і розрахувати, скільки в ній ланок. Якщо парне число з'єднань – бажання збудеться, якщо непарне – не збудеться.

Святкова вечеря

Святкова вечеря на П'ятдесятницю – дуже важлива традиція. Ви не можете запрошувати людей, які неприємні вам або нелюбовні до вас. Скатертина повинна бути зеленою – це особливий, символічний колір цього свята.

Обов'язково повинна бути випічка, яку господиня сама спекла. Яйця також є невіддільним атрибутом обіду Трійці. Меню повинно бути щедрим: м'ясо, фрукти, овочі. Вважається, що тоді рік буде багатим і щасливим, а природа подвоїть своє багатство.

Фото

Трійця
Фото 1 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 2 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 3 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 4 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 5 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 6 из 6. Трійця / скріншот з відео

Відео