Наукове пізнання природи - процес неймовірно складний і багатофакторний, і в його перебігу є немало дивних і навіть лячних історій. Саме такою сторінкою в історії біології стали експерименти радянського вченого Іллі Іванова, який навіть спробував створити гібрид людини та мавпи.

Ілля Іванов народився у 1870 році в Курській губернії. Після навчання у Московському та Харківському університетах, стажувався у європейських лабораторіях. У центрі інтересів науковця було саме тваринництво, і особливо успішними були його досягнення у штучному осіменінні тварин.

Іванов розглядав штучне осіменіння не лише як корисну технологію у сільському господарстві, але і як спосіб виведення нових видів тварин. Для цього вчений зайнявся міжвидовою гібидизацією і успішно схрестив зубра й корову, віслюка й зебру та інших. Однак мрією ученого було все ж створити гібрид людини та мавпи.

За чутками, Іванов зміг переконати радянську владу у тому, що такий гібрид міг би стати ідеальною робочою силою, тому чоловік зміг отримати дозвіл на свої експерименти та відповідне фінансування..

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Перші експерименти з осіменіння самок шимпанзе людською спермою, які Іванов проводив у Африці, результатів не принесли. Тому чоловік вирішив продовжити експерименти на жінках.

"Необхідно не тільки збільшити число дослідів штучного осіменіння самок шимпанзе спермою людини, а й поставити досліди реципрокного схрещування. Останні організувати в Африці набагато важче і складніше, ніж в Європі або у нас. Жінок, охочих піддатися експерименту, незрівнянно легше знайти в Європі, ніж в Африці. Для цього роду дослідів достатньо мати 2-3 дорослих самців антропоморфних мавп", - писав тоді Іванов.

Після повернення в Радянський Союз в 1927 році Іванов зробив ще одну спробу провести запліднення жінок спермою мавпи в Сухумі. Однак через проблеми з матеріальним забезпеченням досліди довелося призупинити.

Скоро вчений зіштовхнувся і з репресіями. 13 грудня 1930 заарештований. Він отримав п'ять років заслання в Алма-Ату, де він працював викладачем в Казахському ветеринарно-зоотехнічному інституті до своєї смерті від інсульту 20 березня 1932 року.

Позитивних результатів схрещування людини і мавпи Іванов не отримав.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Теорія Дарвіна у всій красі: в Україні знайшли мавпу, яка шокувала схожістю на людину.

Як повідомляв портал Знай.ua, Шимпанзе спростували міф про свою агресивність.

Також Знай.ua писав, що Шимпанзе сумували і плакали над тілом свого друга.