У Туркменістані у пустелі Каракум знаходиться кратер шириною близько 70 і глибиною 50 метрів, який невпинно горить. Це так звані "Ворота Пекла". Вогняний кратер розташований приблизно в 250 км від столиці Ашхабада.

"Ворота Пекла" знаходяться недалеко від села Дервезе, назва якого туркменською мовою означає саме "ворота". Однак цей величезний вогняний кратер не є природним явищем і має цікаву історію.

"Ворота пекла", скріншот: YouTube
"Ворота пекла", скріншот: YouTube

Все почалося у 1971 році, коли група радянських геологів у пошуках нафти, встановила в цьому районі бурову платформу. Після початку робіт, мотобури дісталися до покладів природного газу. Однак в результаті просідання ґрунту, діра поглинула все обладнання. На щастя, серед геологів не було жертв.

"Ворота пекла", скріншот: YouTube
"Ворота пекла", скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Щоб уникнути викиду отруйних газів з надр, було прийнято рішення підпалити свердловину. Очікувалося, що протягом декількох днів полум'я вичерпає природні запаси газу. Але заповідник продовжує горіти по сьогоднішній день, і місцеві жителі починають вірити, що це надприродне явище.

В результаті "Ворота пекла" стали одним з найбажаніших туристичних напрямків у Туркменістані. Надзвичайно дивовижним видовищем є світіння, породжене горінням і видиме вночі з відстані в кілька кілометрів.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, доктор Комаровський порадив ефективний замінник смартфона для дітей – "Мінусів немає"

Як повідомляв портал "Знай.ua", США, Британія, Туреччина і не тільки готові прийняти українців – які умови перетину кордонів. Владислав Криклій розповів, які країни готові приймати українців з 15 червня

Також "Знай.ua" писав, що спецрейсом з Канади евакуювали 263 українців, у посольстві повідомили про черговий літак з Торонто