Очікується, що в Україні можуть подорожчати від 0,5% до 5% багато гаджетів, такі як: смартфони, смарт-годинник, планшети, ноутбуки і т. д. В Міністерстві економічного розвитку дали зелене світло двом приватним компанія стягувати збори з імпортерів з кожного проданого смартфона, планшета, телевізора і навіть офісного паперу або принтера.

Про це стало відомо завдяки сюжету програми "Сніданок з 1+1".

Гаджет, скріншот: YouTube
Гаджет, скріншот: YouTube

Журналісти з'ясували, що логіка даного рішення проста: ми всі з цих гаджетів споживаємо контент. Часто робимо це безкоштовно, що називають піратством, від якого страждають автори контенту. Для того, щоб їх винагородити, цю нагороду повинні включити у вартість гаджету. У Мінекономіки заявили, що логіка проста, а схема непроста. Давайте розбиратися разом.

"Україна належить до когорти країн піратів. За використання нелегального контенту, при поганому захисті інтелектуальної власності. Ми ж хочемо, щоб в Україні був нормальний, адекватний ринок роялті... Такими правилами уряд і парламент намагається цей ринок запустити. Ось тільки про те, за що стягувати збір і в якій кількості, повинні визначити самі учасники ринку. Наше завдання єдине – ми хочемо створити ринок. Щоб воно працювало на ринкових механізмах без будь-якого втручання держави", - розповів заступник міністра економіки Дмитро Романович.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Гаджет, скріншот: YouTube
Гаджет, скріншот: YouTube

В цьому випадку повинні домовитися імпортери електроніки з правовласниками контенту. Якщо перша категорія зрозуміла, то друга викликає питання. Стягувати авторський збір дозволено двом організаціям. Українському музичному альянсу – з електроніки. Всеукраїнському агентству авторських прав — за папір і копіювальну техніку як противагу скачаним і роздрукованим піратським книгам.

Платити змушені будуть офіційні імпортери, які ввозять цю техніку до країни і сплачують митні збори при перетині кордону. Їх інтереси представляє Європейська бізнес-асоціація, де з такими правилами не згодні.

"Вся ця система давно морально застаріла. Щоб брати гроші з громадян, виробників. Це не до кінця справедливо", - зазначає менеджер комітету побутової електротехніки Європейської бізнес асоціації Вікторія Кулікова.

Там вважають, музиканти можуть заробляти безпосередньо через підписки, стрімінгові сервіси, але не вкладаючи роялті у вартість гаджетів.

"Ці тарифи не є економічно обгрунтованими, вони взагалі можуть знищити легальний ринок", - зазначила Вікторія Кулікова.

"Ринок тіньового сегмента зараз не менше точно 20-30%. У деяких сегментах навіть переходить за 50%. Якщо ми піднімемо на три, на п'ять відсотків ціни для офіційного дилера, то ще більше людей почнуть купувати побутову електроніку на нелегальних майданчиках. За рахунок фактично підтримки Мінекономіки перенаправляємо частину ринку побутової електроніки на тіньовий сегмент", - спрогнозував ризики для українського ринку економіст Григорій Кукуруза.

Це так звані сірі гаджети, з яких не платять податки. Крім того, покупці стають менш захищеними – купують не гарантійні та не сертифіковані товари.

"Інтелектуальні права потрібно захищати. Потрібно їх розвивати. Але це має робитися не за рахунок іншого приватного бізнесу", - говорить економіст.

Він упевнений, так держава просто перекладе проблему захисту авторських прав на інший приватний бізнес.

"Уявіть, якщо б всіх імпортерів автомобілів змусили платити збір за нелегальні АЗС, які, наприклад, недоплачують якісь податки. Це виглядає так само абсурдно", - підкреслив Григорій Кукуруза.

Коли ж почнуть стягувати збір і коли подорожчає електроніка, поки невідомо. Щодо принтерів і паперу йдуть переговори, а з іншої електроніки вони ще і не починалися.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Запоріжжі схопили банду наркодилерів з двома мільйонами - розгорнули "бізнес" крутіше, ніж у Ескобара.

Як повідомляв Знай.uа Держслужба фінмоніторингу показала масштаби злочинності у податковій сфері.

Знай.uа писав, звір у погонах скинув з балкону беззахисну жінку і не давав викликати швидку - може вийти сухим з води.