Поки вся Україна очікує відновлення "безвізу" в повному обсязі після 1 липня, в ЄС продовжують відловлювати українських заробітчан, які до більшості країн Євросоюзу потрапляють через Польщу. Справджується прогноз про те, що після коронавірусу вже не буде масового повернення заробітчан до ЄС, принаймні, у найближчі 2-3 роки.

Про це пише український журналіст Олександр Токмаков в матеріалі для видання Ua-Reporter.

З часів створення та існування Євросоюзу і Шенгенської зони безвізовий режим ніколи не давав права громадянам інших держав на роботу в ЄС. Будь-яка робота "за безвізом" була незаконною. Якщо помічався економічний підйом, в деяких країнах ЄС на це просто закривали очі. Однак ситуація змінилася, зараз Європейський союз проходить найважчу після Другої Світової економічну кризу і нелегальні трудові мігранти з України більше не потрібні.

Заробітчани, фото YouTube
Заробітчани, фото YouTube

Поневіряння заробітчан

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У новинах європейських видань стрічки заповнені повідомленнями про затримання заробітчан з України. Чергова така новина прийшла з Німеччини.

Поліція Людвигсдорфу - одного з районів прикордонного з Польщею німецького міста Герліц повідомляє, що затримала цілий мінібус з українськими заробітчанами. Приблизно в 20-ти км від німецько-польського кордону, біля населеного пункту Кодерсдорф німецька поліція зупинила для перевірки мінібус з польськими номерами. За кермом був 58-річний громадянин України, який до свого закордонного паспорту додав ще і прострочений дозвіл на проживання в Польщі. Жодної ліцензії на перевезення пасажирів українець не мав. Його дозвіл на проживання в Польщі закінчився ще в березні.

заробітчани, скріншот із відео
заробітчани, скріншот із відео

Перевезення в Європейському союзі

Звичайно ж, коли виявився водій буса з такими порушеннями, поліція вирішила перевірити і всіх пасажирів. Всі шестеро пасажирів польського буса заявили, що вони хочуть працювати в Німеччині. Це те, про що вже писано-переписано: правова освіченість гастарбайтерів дорівнює навіть не нулю, а "-10".

Вони, в основному, заявляють будь-кому: друзям, родичам, поліції, що "... їдуть працювати до ЄС "за біо", або "за безвізом". Далі - більше. При перевірці виявилося, що один з пасажирів-українців 45-річний чоловік мав при собі підроблене посвідчення громадянина Болгарії. Ще у одного українського "туриста-різноробочого за безвізом", 23-річного хлопця, поліція виявила підроблені українські водійські права. Підсумок цієї історії сумний. Водій мінібуса (один з тих нелегальних перевізників без ліцензій і дозволів) отримав звинувачення в контрабанді людей і незаконного перевезення пасажирів, проти нього порушено кримінальну справу. Ще проти двох українців порушено кримінальні справи за підробку документів. Всі українці, до речі, будуть депортовані до України і отримають заборону на в'їзд до ЄС від 2 до 4 років. Поки відбуваються процесуальні дії в рамках кримінальної справи.

Автобус з Кельна, скріншот
Автобус з Кельна, скріншот

Це вже далеко не перший випадок затримання українців у Німеччині. У людей навіть немає уявлення про те, що "безвіз" надає лише право подорожувати з метою туризму, а закордонний паспорт з біометричними даними - той самий "біо" - це взагалі не якийсь правовий акт, або закон - це лише посвідчення особи, документ, який є однією з умов надання "безвізу". Цих елементарних речей не знає більшість українських заробітчан, які зараз в ці дні натовпами штовхаються на кордонах з ЄС, ревуть і кричать: "Чому це нас не випускають "по біо"?!". Журналіст заявив, що кінець робочого туризму за безвізом" вже доконаний факт.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українці нахабно перелізли паркан з Польщею під час брифінгу прикордонників і стали героями інтернету.

Як повідомляв Знай.uа Польща скасувала авіарейси з України, скільки ще заробітчанам доведеться сидіти вдома.

Знай.uа писав, письменник визначив, як залишити заробітчан вдома - "Краще, ніж Угорщина".