Суд у Хмельницькому призупинив адміністративне провадження щодо Володимира Зеленського, яке було відкрито через те, що президент України порушив карантин.

У п'ятницю, 19 червня, в Хмельницькому міськрайонному суді мали розглядати питання щодо адміністративного порушення президента Володимира Зеленського. Приводом стало відвідування президентом разом з делегацією кафе у Хмельницькому - на той час в Україні ще діяла карантинна заборона на обслуговування клієнтів у залах кафе та ресторанів

Однак, Зеленський разом із "свитою" у присутності головного санітарного лікаря Віктора Ляшка попив собі кави у "зачиненій" на карантин кав'ярні. При цьому, всі можновладці знаходились у приміщенні без масок і сиділи один коло одного ближче, ніж на 2 м.

За фактом порушення карантиних обмежень на власника кафе та відвідувачів було складено адмінпротоколи за ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей), а суд щодо розгляду справи було призначено на 19 червня. Про складення адмінпротоколу поліція повідомила 10 червня.

Однак, ні Зеленський, ні його адвокати не з'явились на засідання суду.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

А суддя Андрій Місінкевич призупинив провадження і звернувся до Верховного суду для розтлумачення, чи може бути голова держави притягнутий до адміністративної відповідальності, адже відповідно до Конституції президент є недоторканним.

Суд розглядає адмінпротокол, складений на Зеленського за порушення карантину, фото: hromadske
Суд розглядає адмінпротокол, складений на Зеленського за порушення карантину, фото: hromadske

"Відсутність офіційного тлумачення положень статті 105 Конституції України про те, що "президент України користується правом недоторканості на час виконання повноважень" і притягнення судом президента України до адміністративної відповідальності може поставити під сумнів гарантування імунітету голови держави, його право недоторканості, а також здійснення ним своїх повноважень визначених Конституцією України та порушення конституційних гарантій", – цитує рішення суду пресслужба судді.

Зазначимо, що відповідне порушення карантину передбачає штраф від 17 до 34 тисяч гривень, який суд зобов'язав би заплатити будь-якого простого українця.

Зеленський на каві у Хмельницькому, фото:president.gov.ua
Зеленський на каві у Хмельницькому, фото:president.gov.ua

Зеленський на каві у Хмельницькому, фото:president.gov.ua
Зеленський на каві у Хмельницькому, фото:president.gov.ua

Також варто нагадати, що разом із Зеленським в кафе були керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, його перший заступник Сергій Трофімов, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габинет і міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. На фото видно, що усі вони без масок і не дотримуються соціальної дистанції.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленського викликають до суду - кава для президента України тепер оцінюється в 170 тисяч грн

Як повідомляв портал Знай.ua, Олену Зеленську терміново госпіталізували, стан погіршився.

Також Знай.ua писав, на Закарпатті сімейна пара назвала дитину ім'ям Зеленський