Американські дослідники виявили, що люди можуть виділяти певну поведінкову інформацію зі звуків, які видають шимпанзе. А це в свою чергу вказує на "філогенетичне збереження" акустичних особливостей протягом усієї еволюції людини.

Джерело: іноземне видання IFL Science.

Як відомо, Чарльз Дарвін ще у 1872 році висунув гіпотезу, що емоційні вокальні вираження мають "давні еволюційні корені", засновані на загальних механізмах для різних видів ссавців. А відтак, більшість досліджень була зосереджена на утворенні шумів тваринами, але не здібності інших видів розуміти і контекстуалізувати те, що вони мають на увазі.

А тому дослідники з Амстердамського університету, Університету Йорка і Інституту еволюційної антропології ім. Макса Планка провели два експерименти, щоб визначити здатність слухачів сприймати поведінку шимпанзе на основі виключно їхніх звуків. Для цього було використано 155 вокалізацій від 66 шимпанзе.

Мавпа, фото: nat-geo
Мавпа, фото: nat-geo

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Тисячі людей-добровольців попросили послухати звуки шимпанзе, а потім класифікувати їх у 10 типів поведінки, на кшталт злягання або агресії; часники погано впоралися із цим завданням, тож вчені запропонували послухати звук ще раз та відповісти, чи відповідає це поведінці, назва якої була на екрані.

Загалом, людям вдавалося зрозуміти, коли шимпанзе знаходили хорошу їжу або їм відмовляли у їжі, однак із визначенням звуків злягання або розлучення дитинчати зі своєю матір'ю впоратися не вдалося.

"В цілому, результати показують, що слухачі можуть вивести ефективну інформацію з вокалізацій шимпанзе за межі основного ефекту, що вказує на філогенетичну спадкоємність у відображенні вокалізації в поведінкові контексти", - наголосили вчені.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Біологічна зброя проти США? Вчений спробував схрестити мавпу з радянською жінкою

Як повідомляє портал "Знай.uа" Під Запоріжжям оселилися крихітні мавпи - шумлять як діти і наминають черешні, кадри милоти

Також Знай.uа" писав, що Доглядач зоопарку станцював у вольєрі з жирафами і став зіркою інтернету