Українці мають право на зміну прізвища та імені. Також можна змінити по батькові у разі, коли батько змінив своє ім'я або відомості про нього, як про батька, вилучені із актового запису про народження.

Про це повідомляє прес-служба Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

"Громадяни України мають право на зміну імені, прізвища та по батькові. Людина може змінити своє прізвище та ім'я за власним бажанням, а також у разі, коли батько змінив своє ім'я або відомості про нього, як про батька, вилучені із актового запису про народження, або у разі усиновлення, його скасування або визнання недійсним, змінити по батькові", - сказано в повідомленні.

Уточнюється, що змінити ім'я можна з 16 років за власним бажанням або з 14 років за згодою батьків. Якщо обидва батьків міняють прізвища, прізвище дитини теж змінюється. З 7 років дитина повинна дати згоду на це.

паспортний сервіс, фото zhytomyr.pasport.org.ua
паспортний сервіс, фото zhytomyr.pasport.org.ua

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Для процедури потрібно подати у відділ РАЦСУ за місцем проживання заяву про зміну імені та додати до нього документи:

- свідоцтво про народження заявника;

- свідоцтво про шлюб (якщо є) або про розірвання шлюбу (якщо є);

- свідоцтва про народження дітей (якщо є);

- свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері (якщо воно раніше було змінено);

- свою фотографію;

- квитанцію про сплату державного мита.

"Подати заяву на зміну імені можливо через веб-портал "Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану чи через Портал державних послуг", - розповіли в прес-службі.

Український паспорт, фото "Знай.ua"
Український паспорт, фото "Знай.ua"

Зміна імені триває три місяці з дня його подачі. Після отримання дозволу заявнику протягом 3 місяців необхідно звернутися в РАЦС для складання актового запису про зміну імені або прізвища.

"Тим, хто хоче отримати нове ім'я, треба буде сплатити державне мито, яке становить 5 гривень 10 копійок. Якщо повторна процедура, наприклад, раніше ви міняли ім'я і знову хочете його змінити, то це задоволення обійдеться вам у 51 грн", - уточнили в прес-службі.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українці побачать нові пенсії, зарплати і субсидії вже 1 липня – подробиці.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям змінили робочий графік під час карантину.

Також портал Знай.uа писав, що українці масово одружуються в розпал карантину – пандемія коханню не перешкода.