В Україні пропонує дозволити покупку або оренду нерухомості виключно через рієлторів, які повинні будуть обов'язково пройти іспити для кваліфікації, аби мати змогу займатися даним видом діяльності.

Новий законопроєкт № 3618 "Про рієлторську діяльність" наразі спрямований на розгляд до профільного комітету, пише "Сегодня"

Зокрема, аби контролювати виконання норми про покупку/оренду житла тільки через посередника, в Раді пропонують створити новий сервіс – Єдину інформаційну базу, яка буде відкритою і доступною в онлайні. Планується, що рієлтори будуть вносити в неї інформацію за договорами, кожному з яких присвоять унікальний номер. Незареєстровані в базі договори будуть вважатися незаконними.

Квартири в Києві, фото: Соцпортал
Квартири в Києві, фото: Соцпортал

Рекламу продажу або надання нерухомості в оренду теж пропонують дозволяти тільки через рієлторів. Механізм такий: продавець або орендодавець повинен буде включати в рекламу номер паспорта об'єкта, який йому видасть рієлтор. Реклама без номера загрожує штрафом у 47,2 тис. гривень.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Щодо іспитів для рієлторів, то контролювати його складання збираються через ще один електронний сервіс – реєстр рієлторської діяльності. Сам іспит буде проводити комісія "Національної федерації фахівців в сфері рієлторської діяльності". Вона ж повинна займатися реєстром.

Якщо закон буде ухвалений, робота без складання іспиту коштуватиме рієлторам 8,5-17 тис. гривень штрафу з компенсацією прибутку. А якщо порушник знову попадеться, заплатити потрібно буде вже 17-34 тис. гривень штрафу з конфіскацією.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, кияни отримають додаткові гроші, кому пощастить на карантині.

Як повідомляв Знай.uа харків'яни отримають газовий "бонус" за квітень.

Також Знай.uа писав, купити квартиру після карантину — чи варто чекати на обвал цін.