Через ситуацію з коронавірусом зараз будь-які активності, відвідування кав'ярень та ресторанів і навіть поїздки на роботу залишаються все ще під питанням. Життя стає все важчим - зарплати урізують, можливостей у фрілансерів і позаштатних співробітників зараз набагато менше, а батьки просто не можуть вийти на роботу через необхідність сидіти вдома з дітьми.

Спалах коронавируса служить гарним нагадуванням про те, як важливо відкладати частину доходів на "чорний день".

Декілька практичних порад, які допоможуть планувати витрати і збирати кошти.

Почніть збирати гроші з невеликих сум

Не варто недооцінювати звичку відкладати потроху. Навіть найменші суми з часом допоможуть перетворитися у великий капітал. Автоматизація заощаджень шляхом округлення - відмінний спосіб збирати гроші на чорний день. Існує безліч програм для економії і бюджетування.
Пам'ятайте, що накопичення грошей починається з хороших фінансових звичок. Це зробити не завжди просто, але головне - почати.

скарбничка, фото з вільних джерел
скарбничка, фото з вільних джерел

Не піддавайтеся спокусам

Якщо ви, як і більшість людей, живете від зарплати до зарплати, то можете легко застрягти в нескінченному циклі. А як же почати збирати гроші? Крок перший: навчіться цінувати те, що у вас вже є. Не варто жити невідповідно до своїх достатків і витрачати важко зароблені гроші на непотрібні речі лише для того, щоб йти в ногу з сім'єю Кардашьян. Гірка правда полягає в тому, що так ви не станете щасливішими в довгостроковій перспективі.

Починайте інвестувати

Фонд на випадок надзвичайних обставин - основа надійного особистого фінансового плану. Ми не можемо убезпечити себе від всіляких нещасть, але, якщо мати запас грошей на три-шість місяців, то в разі непередбачених обставин у вас буде подушка безпеки, яка дозволить задовольнити основні потреби.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Тому, як тільки погасите основні борги, заробите достатньо на "чорний день" і досягайте своїх короткострокових цілей, розгляньте можливість інвестування в довгостроковій перспективі. Наприклад, якщо робите відрахування в пенсійний фонд, вважайте, ви вже інвестор. В майбутньому скажете собі дякую.

Відмовтеся від підписок

Будьте чесні самі з собою: чи всі підписки, за які ви платите, вам дійсно необхідні? Звичайно, Netflix та онлайн-курси йоги під час карантину можна сміло зараховувати до предмету першої необхідності, але варто переглянути і скасувати ті сервіси, які ви не використовуєте.

Змініть заправку і мобільного оператора

Можна непогано заощадити, вибравши більш дешеві послуги заправки і мобільного оператора.

ілюстративне фото:mamaplus
ілюстративне фото:mamaplus

Позбавтеся від непотрібних речей і заробіть на цьому

Завдяки таким платформ, як eBay, Vestiaire Collective і Depop, заробляти на непотрібних речах ще ніколи не було так просто.

Шафа, забитий одягом, який не носиться і більше не викликає радості, кого завгодно змусить відчути, ніби все вийшло з-під контролю, і це почуття безсилля проникає в усі сфери життя, включаючи управління фінансами. Позбавлення від непотрібних речей це ще й хитрий спосіб накопичити на наступну покупку.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, візажистка дала важливі поради усім жінкам

Як повідомляв портал Знай.ua, як зробити кошик з пластикової пляшки

Також Знай.ua писав, як з пластмасових кришок зробити витвір мистецтва.