Починаючи із середи, 1 липня, в Україні впроваджується більш жорстоке покарання для водіїв за керування транспортним засобом у нетверезому стані. Так, зокрема, для водіїв-порушників значно злітають суми штрафів.

Крім того, тепер керування авто у стані алкогольного сп'яніння кваліфікуватиметься не як адміністративне правопорушення, а як кримінальний злочин. Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби МВС України.

Поліція, скріншот: YouTube
Поліція, скріншот: YouTube

Які загрожують штрафи за керування транспортним засобом у нетверезому стані

Починаючи з 1 липня водій, алкогольне сп'яніння якого було доведено, зобов'язаний заплатити штраф у розмірі 17-34 тисяч гривень, тоді як раніше за це було передбачено штраф в розмірі 10,2 тисяч гривень. Якщо порушник буде повторно спійманий за кермом п'яним, розмір штрафу становитиме 51 тисячу гривень.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Згідно з нововведеннями, окрім накладання штрафних санкцій, у водія відберуть права строком на три роки. Штраф і позбавлення прав передбачається за сам факт перебування за кермом у нетверезому стані. Якщо ж водій спричинить ще й ДТП з тілесними ушкодженнями, то почне діяти інша норма закону, яка передбачає позбавлення волі.

Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube

Нетверезе водіння – кримінальний злочин: кого і за що каратимуть

Кримінальна відповідальність для водіїв, які керують автомобілем у стані сп'яніння, передбачено в наступних випадках:

- керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

- відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів;

- вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб було зупинено на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного огляду.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українці заплатять драконівські штрафи за порушення ПДР – "Як у Швейцарії".

Як повідомляв Знай.uа автофіксація порушень ПДР – як система обчислює "двійників" з підробленими номерами.

Знай.uа писав, листи автофіксації порушень ПДР приходять колишнім власникам – як не платити штраф за іншого.