Івана Купала - найулюбленіше і найбільш містичне свято літа. Стародавнє свято не втрачає своєї популярності і продовжує привертати увагу молодих людей, які хочуть поринути в таїнства ночі, взяти участь в древніх містеріях і звичайно ж, дізнатися, що їх чекає в майбутньому.

У цьому матеріалі ми розповімо про те, що таке свято Івана Купала, яка його історія, звичаї та ритуали, а також поділимося кращими ворожіннями для дівчат.

Івана Купала: дата і історія свята

Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

За народною традицією, свято відзначається в ніч з 6 на 7 липня. Саме цей день вважається найбільш сильним з містичної точки зору, що робить його найбільш загадковим в календарі народних свят.

Перекази свідчать, що на Івана Купала з'єднуються всі чотири стихії: Земля, Вода, Вогонь і Повітря.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Відзначимо, що свято Івана Купала прийшло до нас із далекої давнини і має язичницьке коріння. До хрещення Русі свято відзначається не в липні, а в 20-х числах серпня. Після того, як стародавні українці прийняли православ'я, свято приурочили до дня народження святого Іоанна Хрестителя.

Традиції і прикмети дня Івана Купала

Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

Свято Івана Купала має безліч традицій, багато з яких дотримуються і в наші дні. У цей день прийнято гадати, плести вінки, купатися в річці або морі, а також влаштовувати гуляння на березі, під час яких прийнято палити великі багаття і стрибати через них, намагаючись очиститися і захиститися від злих духів.

У народі вважали, що в купальську ніч ніхто не повинен спати. Дівчата і хлопці в цю ніч гуляли біля берега, збирали трави і активно фліртували.

Згідно з традицією, 6 липня не можна було ходити в воду, так як вона належить нечесті. У народі вірили, що в цей день великий страх потонути і приєднається до злих духів, що живуть в природі.

Заходити у воду наші предки намагалися обов'язково саме 7 липня. У цей день вода нібито має цілющі властивості, допомагає лікувати хвороби і сприяє омолодженню.

Саме в ніч на Івана Купала активизувалися бабки і знахорки, які вірили, що рослини, трави і квіти, зібрані в цей день, мають особливу, цілющу силу.

Ворожіння на Івана Купала

Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

Саме в ніч на Івана Купала, згідно з традиціями, на землі концентруються всі містичні сили, що дозволяє простим людям заглянути в сенс речей, гадати на майбутнє і звичайно ж, дізнатися, що чекає в їх особистому житті.

У Купальську ніч не ворожать вдома на картах таро або папері, хоча дізнатися про своє майбутнє в цей день в домашніх умовах все ж можна. Якщо правильно влаштувати обряд, то майбутнє відкриє свої таємниці, - були впевнені люди в минулому.

Ворожіння кільцем або перед сном, прийняті на Різдво, не підходять на Івана Купала, так як дівчина в цю ніч буде працювати з іншими містичними енергіями.

Такі прості дії, як вінок, спущений на воду, в цю ніч краще, ніж маніпуляції з гребінцем, дзеркалом або інші поширені обряди.

За традицією, найсильніше в майбутнє хотіли заглянути саме дівчата, яким не терпілося дізнатися, який їх чекає наречений. Саме дівчата придумали безліч видів ворожінь на судженого, багато з яких не тільки дійшли до наших днів, але й активно використовуються і сьогодні.

Ворожіння на багатті

Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

На Івана Купала важливо розвести велике багаття біля річки або в полі, через який можуть стрибати всі бажаючі. Так, якщо полум'я не торкнулося учасника потіхи, то - це хороший знак. Дівчина незабаром вийде заміж і її шлюб буде довгим і щасливим.

Ворожіння по вінку

На Івана Купала плетуть вінки з трав і квітів, які прийнято ввечері відносити до води і пускати за течією. Далі потрібно дивитися на те, як він пливе. Якщо, вдалину, то це означає, що бажання дівчини збудеться, якщо він пристане до берега - то, ні.

Ворожіння по колам на воді

Багато дівчат любили практикувати ворожіння на воді. Для цього в миску треба налити воду, а на заході проговорити над нею своє бажання, кинувши камінчик в воду. Далі гадаючим потрібно рахувати, скільки кіл підуть на воді. Якщо кількість буде парною, то бажання збудеться, якщо ні- то, загадане не здійснеться.

Ворожіння по квітам

Літо - пора цвітіння квітів, які на Івана Купала мають містичні властивості. На свято дівчата часто сідали поруч і клали перед собою різні квіти, зібрані ними особисто. Потім кожна з дівчат вибирала квіти по одному і говорила: Кому ця квітка дістанеться ?, інша дівчина, сидячи спиною до квітів, називає ім'я будь-кого з присутніх. По тому, яку квітку кому дістанеться, судять про ставлення до себе задуманого хлопця:

  • Глід - є надія на любов.
  • Волошка - в тебе закохаються.
  • Березка - він тебе ніколи не полюбить.
  • Гвоздика (біла) - смуток.
  • Гвоздика (жовта) - зневага.
  • Гвоздика (червона) - пристрасна любов.
  • Жоржина - вдячність.
  • Жасмин - нічого не значуще загравання.
  • Дзвіночок - не вір йому, обдурить.
  • Лютик - на побаченні все проясниться.
  • Маргаритка - сором'язлива любов.
  • М'ята - тебе люблять дуже сильно.
  • Незабудка - боїться тебе втратити.
  • Нігтики - ви розлучитеся.
  • Півонія - сором за його вчинок.
  • Роза (біла) - любить сильно, але не подає виду.
  • Роза (червона) - сумує за тобою.
  • Ромашка - він сумнівається в своїй любові.

Ворожіння на здоров'я

Щоб дізнатися про здоров'я своїх близьких, на Івана Купала збирають по одній травинці, на кожного члена сім'ї, ведмеже вушко (ведмежа ягода, мучниця). Чия травинка зів'яне раніше всіх, тому в цьому році часто хворіти; чия травинка стоїть довго, той буде здоровий.

Ворожіння по снам

Щоб вночі на Івана Купала приснився віщий сон, потрібно на заході сонця зібрати сім різних кольорів і покласти їх на ніч під подушку.

Як гадати на луці на Івана Купала?

Візьміть кілька цибулин, на кожній напишіть ім'я хлопця і відпустіть у воду. За повір'ям, першою повинна прорости цибулина з ім'ям нареченого.

Гадаємо на папороті

На Івана Купала нібито розквітає містичний цвіт папороті. Якщо, хтось його знайде і зірве, то він може загадати одне бажання, яке обов'язково збудеться. За переказами, саме на папороть ворожили дівчата, які не могли визначитися з обранцем і мали кілька залицяльників. У таких випадках було прийнято зайти в зарості папороті і зірвати стільки гілочок, на скільки хлопців збиралася дівчина гадати. Після цього дівчата йшли до річки і опускали гілочки у воду. Притиснувши папороть рукою до дна, різко відпускають руку. Гілочка, яка спливе раніше всіх і вкаже на обранця, з яким буде довге і щасливе життя.

Ворожіння правди по листочку

Для цього ворожіння потрібно зірвати зелений листочок з дерева і написати на ньому першу букву імені коханої людини. Після - підкиньте листочок вгору і спостерігайте за ним. Якщо він полетить високо - чоловік вас любить. Якщо злетить, але не вище вашого зросту - чекайте романтичного побачення. Якщо почне крутитися - чекайте палкого кохання. А якщо відразу впаде на землю - значить, любов ваша скоро піде.

Ворожіння на воску

Візьміть тонку свічку і розламайте її на кілька шматочків, розтопивши віск. Після того, як він стане рідким, вилийте його в глибоку посудину з водою. Потім спостерігайте, які фігури приймає віск, застигаючи в воді. Фігури схожі на скриню, сумку, чемодан - гроші і збагачення; квіти - новий чоловік; зірка - удача; фігура - хороший друг; смужки - подорож; хвиля - виконання давніх бажань; кільце або коло - весілля; серце - справжні почуття.