В ніч з суботи 4 липня на неділю 5 липня планети Сонячної системи вишикуються в одну лінію і відбудеться рідкісне явище. Його називають Парадом планет. незважаючи на те, що повністю спостерігати це явище буде не можна, ця подія є грандіозним.

Відомо, що вчені не використовують термін "парад планет", проте він широко використовується у астрономії для позначення події, яка відбувається, коли планети Сонячної системи вишикуються в лінію на одній ділянці, яке можна спостерігати з землі. Про це стало відомо завдяки повідомленням Європейського космічного агентства, а також NASA.

Розрізняють такі паради планет:

міні-планетний парад - 3 планети;

парад малих планет - 4 планети;

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

великий планетний парад - 5 або 6 планет;

великий (повний) парад планет - всі планети Сонячної системи (+ іноді Плутон).

Парад планет, скріншот: YouTube
Парад планет, скріншот: YouTube

Таке явище за участю трьох планет відбувається близько двох разів на рік, з участю чотирьох планет – раз у рік, з п'ятьма планетами – один раз на 19 років, а з усіма вісьмома планетами Сонячної системи, – приблизно раз в 170 років.

З 4 липня вночі можна буде побачити в небі Марс, Юпітер і Сатурн, а вранці - Венеру. При цьому Уран і Нептун неозброєним оком побачити буде неможливо, а спостерігати за Меркурієм не вийде з-за Сонця.

Останній парад планет цього типу відбувся в 1982 році, а наступний очікується в 2161 і 2492 роках.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, названа причина водного пекла на Прикарпатті, і вирубка лісів тут ні при чому.

Як повідомляв Знай. ua, вчені NASA показали, як виглядають сонячні затемнення на Марсі.

Також Знай. ua писав, що сонячна система виводить "планетні війська" на парад.