Значення дня, святкування

Ні для кого не секрет, що традиції та ритуали Івана Купали завжди були пов'язані з водою, вогнем і травами. І ніхто навіть не запитував, що робити в ніч на Купала, тому що ритуали були частиною повсякденного життя.

В цей ранок всі купалися в річках і озерах, щоб очистити організм і зарядитися енергією на весь рік. В купальську ніч стрибки через вогонь вважалися очисними. Оскільки ніч Купали найкоротша протягом року, спати було заборонено, тому молоді люди й дітлахи грали на вулиці біля ставків і веселилися.

В цей містичний час, згідно з поширеною думкою, всі злі духи прокидалися. Вважається, що цей день був святом відьом: вони псували хліб і худобу, а залишок ночі святкували на Лисій горі. В цей вечір було заведено збирати трави у пошуках джерела вічного щастя – квітучої папороті.

Багатьох цікавить, що можна робити на Івана Купалу, що це за свято, в чому його сенс і прикмети в цей день.

Згідно з легендою, ніч Івана Купали зачаклована, сповнена чудес і несподіваних небезпек. У цю таємничу ніч чесні християни не повинні лягати спати, оскільки всі злі духи стають особливо підступними: від змій, русалок і перевертнів до відьом і чарівників.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео

Наші предки вважали, що в ніч на Івана Купала відьми та інші злі духи не сплять і прагнуть нашкодити людям і худобі. Щоб захистити себе від злих духів, господарі запасалися полином і кропивою та вішали їх на ворота і клали на порозі будинку, сараю, курника. Так вони вірили, що таким чином врятують будинок від розкладання.

Що раніше робили на Івана Купалу

В цей день люди не лягали спати, щоб зустрітися обличчям до обличчя зі злими духами. Це було особливо актуально для молодих людей, які всю ніч присвячували своїм розвагам. Проте люди старшого віку йшли спати, попередньо розклавши полин на уступі й драпірував вікна кропивою: вони вірили, що всі злі духи бояться цих трав.

Люди дбали не тільки про себе, але і про домашніх тварин: перед входом в стайню молоде осикове дерево, вирване з коренем, було повішено і розсипано полином і кропивою по всій фермі. У цьому разу тварини повинні бути замкнені: коні – щоб відьми не крали їх і не відганяли по дорозі на Лису гору; корови – щоб відьми не давали їм води та не пили садову росу. В ту ніч люди спостерігали за садами, щоб перешкодити відьмам збирати цю дуже шкідливу росу.

Але хлопчики й дівчатка не займалися домашніми турботами. Молоді люди ходили на берег річки, причащалися там, після чого починалися пісні, танці, веселі й галасливі ігри. Як тільки заходило сонце, на прибережних пагорбах запалювалися вогні.

На місці майбутнього вогнища в землю врізали стовп, на вершині якого кріпили колесо. Стовп був загорнутий в солому й обкладений дровами. Молоді люди підпалювали стовп, і чим вище був вогонь, тим успішніше вважалося пророцтво. Старі колеса могли бути корисними й для інших цілей – їх зв'язували соломою, підпалювали та спускали з гори. Колеса, що обертаються у вогні, символізували сонце.

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео

Головною розвагою ночі Івана Купали був танець біля вогнища і перестрибування через нього. Перестрибували через вогонь не тільки заради веселощів, але й тому, що вірили, що це чарівне полум'я врятує тіло від хвороб і душу від темних думок. Також вірили, що той, хто стрибнув найвище, буде найщасливішим.

Розведення вогню на Івана Купалу було обов'язковим, але не єдиним атрибутом. Іншим обов'язковим заняттям зачарованої ночі був пошук квітучої папороті. Наші предки вважали, що сьогодні ввечері рослини володіють винятковими властивостями: дерева можуть ходити й розмовляти один з одним, а трави та коріння наповнені дивовижною силою. Але папороть, «король всіх трав», дійсно чарівний.

Обряди в ніч Івана Купали

У ніч на Івана Купала відьми стають небезпечнішими, і тому кропиву потрібно ставити на порозі та на підвіконнях, щоб захистити їх від нападу.

На світанку збирається роса і нею вмиваються жінки, щоб бути привабливими.

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео

Дівчатка збирали польові квіти й трави:

  • Не дивлячись зібрати квіти й трави, зробити букет і покласти під подушку. Дістати його вранці й подивитися, чи є в ньому 12 різних видів. Якщо правильна сума була отримана, це вважалося добрим знаком – скоро буде весілля.
  • Повторно зібрати 12 видів трав, серед яких повинні бути шипи й листя папороті. Сховати композицію під подушкою і лягти спати з заповітною пропозицією: «Суджений-ряджений, одягнений, приходь погуляти в мій сад».
  • Збирали лопух, Іван-да-Мар'ю, плакун-траву, коров'як – сплітали їх у вінок, підпалювали й спускали до річки. Якщо вінок відразу ж ішов на дно, значить майбутні заручини будуть незабаром розірвані. Дівчина, чий вінок потонув пізніше за інших, приречена щастям. А дівчина з вінком, який мав найбільше полум'я, проживе довше за всіх у цьому світі.

Також плели вінки з берези. Кидали їх на поверхню річки або озера: якщо залишалися на поверхні – до шлюбу, якщо за щось зачепилися – шлюб ще не скоро, якщо йшли до дна – передбачення смерті.

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео

Дівчата кидали вінки у вогонь, відзначаючи, що та, чий вінок згорів швидше, буде мати не один шлюб. Але якщо чоловік зможе дістати вінок з вогню, вважалося, що володарка цього вінка вийде за нього заміж. Природно, хлопці робили все можливе, щоб витягнути з вогню вінки симпатичних дівчат.

Наші предки вважали, що будь-який, навіть найнесприятливіший прогноз на цю ніч можна змінити. Наприклад, якщо пророцтво обіцяло безшлюбність, то дівчина три рази бігала по житньому полю – вважалося, що після цього наречений обов'язково з'явиться. Якщо у людини є таємне бажання, воно повинно збутися, якщо до ночі Івана Купала пройти через дванадцять парканів (городів).

Прикмети й забобони на Івана Купалу

Кожна прикмета на Купальський день пов'язана переважно з погодою. В залежності від того, яка погода, роблять відповідні прогнози на рік. Ось деякі з них:

  • Якщо йде дощ на Івана, через п'ять днів буде сонячно.
  • Якщо в ніч Івана буде багато зірок, то буде багато грибів.
  • Якщо гроза в цей день – буде трохи горіхів, і вони будуть порожні.
  • Рясна роса в літній день – до хорошого урожаю огірків.

Люди навіть не знали, радіти або засмучуватися дощам в ці дні. Адже, з одного боку, дощі гарні для зерна, а, з іншого боку, несприятливі для сіна. Тому жителі села говорили: «Коли гниє сіно, тоді сарай хороший» чи «Трава чорна – коні нагодовані», «Сіно мертво, а овес хороший».

Іван Купала: магічні ритуали та грошова змова

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео

Для молоді ніч Івана Купали асоціювалася з такими ритуалами, як веселощі в галасливій компанії або навпаки, в парі з коханою людиною.

Наприклад, вогонь в купальську ніч особливо сильний. Люди танцювали біля вогнищ і перестрибували через них, іноді проганяючи через них домашніх тварин, щоб врятувати їх від хвороб. Матері спалювали сорочки хворих дітей у вогнищах цих багать, щоб швидше відновитися. Закохані пари перестрибували через вогонь, тримаючись за руки. Якщо в стрибку закохані все ще трималися за руки – весілля не за горами.

Грошові змови не менш популярні. Є один спосіб залучити багатство за допомогою змови. Потрібно кинути жменю монет у святковий вогонь і вимовити: «Могутній вогонь, візьми мій подарунок, дай мені удачу в бізнесі, щоб моє багатство збільшувалася, щоб кожен бізнес був успішним, щоб гроші потрапляли в мої руки, щоб мої плани були успішними».

Ворожіння, приворот на Івана Купалу

На думку досвідчених людей, магія завжди навколо нас, де б ми не були. Однак ми можемо не знати або не помічати цього, відірвавшись від природи й занурившись в метушню. Попри все це, бувають дні, мета яких – підвищити рівень енергії, що призведе до поліпшення якості життя. Ворожіння на Івана Купала в домашніх умовах здатне замінити тривалий союз з природою завдяки тому, що це незвичайний день.

Раніше люди не замислювалися над такими питаннями. Постійний контакт з природою давав всі необхідні відповіді. Купальські ворожіння проводилися у ніч з 6 на 7 липня, коли природа перебуває на піку свого процвітання. Іншими словами, це час, яким гріх не скористатися.

Прогнози, отримані в цьому процесі, безпосередньо залежать від того, яка сила стане вашим помічником. Ворожіння на Івана Купала дуже ефективно з тієї причини, що магія виходить від самої природи. Крім того, гармонія цього дня дозволяє отримати поради та рекомендації, які будуть найбільш вірними.

Любовні ворожіння

У деяких селах один простий і цікавий метод використовувався для гадання на заміжжя і сімейний добробут. Щоб дізнатися про перспективи у відносинах, знадобилися дві травинки, які ввечері зламалися біля ставка. Імена тих людей, чиї відносини вони хотіли б знати, були оговорені в слух на цих травинках.

Повертаючись додому, потрібно прикріпити траву до стіни або стелі, розташувавши їх так, щоб вони вільно висіли. Далі потрібно дочекатися моменту, коли травинки будуть в'янути. Якщо вони переплітаються один з одним – любов людей буде довгою і взаємною. Якщо вони повернуться в різні боки – тоді люди розійдуться по своїх дорогах. Якщо вони висять рівномірно, як і висіли – шлюб буде недовгим.

Ворожіння любові Купали не тільки передбачає, але і показує зв'язок людських доль. І в цей день люди відкривають завісу таємниці, яка покрита долею. Ось чому вони чекали цього дня. Звичайно, ви вирішуєте, використовувати цей метод для ворожіння на любов або вибрати інший, який буде ближче до вашого серця.

Ворожіння на долю

Будь-яка дівчина мріє про свого принца. З допомогою ворожіння ви можете не тільки дізнатися, кому встановлено долею, але і привабити його. Однак слід зазначити, що є різниця у ворожінні на долю, в залежності від того, є у дівчини хлопець або вона поки тільки мріє про нього.

Спочатку поговоримо про ворожіння для тих, хто вже перебуває у відносинах. Відірвіть дві квітки (дівчатка зазвичай брали ромашки). Зірвіть стебла і покладіть квіти на ставок. Дивіться, як вони плавають: якщо вони плавають поблизу і не розходяться – молодий чоловік визначений долею, якщо стебла розійшлися – ви повинні забути про хлопця.

Для дівчат, які ще нікого не запримітили собі, є простий спосіб залучити судженого і незабаром вийти заміж. Розчесавши вранці волосся, зберіть волосся з гребінця, розкачати їх у клубок і залиште до заходу сонця під подушкою. А ввечері винесіть їх на вулицю, вийдіть на перехрестя, киньте волосся, сказавши: «Слідуйте по дорозі квітучої землі. Принесіть мені судженого – сильного, доброго, красивого. Амінь». Зробивши це, ідіть додому. Звертайте увагу на те, що ви чуєте на дорозі або кого зустрічаєте по дорозі. Якщо зустрінете собаку – судженому вже судилося бути поряд. Якщо кота – доля поки невідома. Хорошим знаком буде, якщо птах заспіває – тоді починайте готувати придане, тому що весілля не за горами.

Відео