6 липня православні віруючі згадують мученицю Агрипину Римську. У слов'ян цей день мав особливе значення, бо передував одному з головних літніх свят – Івана Купала. Про важливі заборони, традиції і прикмети – читайте в нашому матеріалі.

Історія свята

Згідно з легендою, Агрипина виросла в Римі. Дівчина була вихована в християнських традиціях і благочесті. В юності вона прийняла рішення присвятити своє життя служінню Господу – відмовилася виходити заміж і роздала весь своє майно хворим і потребуючим.

Після приходу до влади імператора Валеріана християн почали переслідувати і судити. Свята Агрипина добровільно віддалася в руки язичників, а після того, як відмовилася змінити свою віру, була віддана тортурам.

Мучителі так жорстоко били дівчину палицями, що у неї поламалися кістки. Після цього християнку закували в кайдани і відсікли голову.

Інші віруючі таємно забрали тіло мучениці і перевезли його на Сицилію. На початку 11 століття мощі святої були перенесені до Константинополя.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

На іконах святу Агрипину зображують в мафорії червоного кольору (як мученицю), з хрестом у правій руці.

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео
Ивана Купала / Фото: скриншот youtube

Що потрібно зробити

У цей день прийнято прикрашати своє житло різними рослинами. Щоб очистити своє тіло, перед купанням в річці або озері слід попаритися в лазні, використовуючи для зцілення від хвороб різні лікувальні трави.

У давнину люди використовували для цього особливий збір – з богородицької трави і папороті, іван-да-марьи і ромашки, з жовтцю і полину, м'яти пахучої.

Вважалося, що Агрипина Купальниця дотримує здоров'я і тілесну чистоту. Хворих людей похилого віку і дітей вносили в баню на кропиві і парили цілющими травами. Матері водили дітлахів вмиватися до джерел, а з півдня починалося купання в річках, яке тривало до пізнього вечора.

Також 6 липня прийнято заготовлювати лазневі віники, та так, щоб на весь рік вистачило. При це дуже важливий склад виробу – в нього повинні входити береза, вільха, горобина, черемха, смородина, верба, липа і квіти.

Серед цілителів і знахарів прийнято збирати трави і коріння, які, за переказами, в цей день знаходять особливі цілющі властивості. А після всі рослини складають у невеликі мішечки. Такий оберіг, згідно з легендою, захищає від злих духів, зглазу і хвороб.

Увечері, після всіх банних процедур, люди починають готуватися до святкування Івана Купала. В ніч з 6 на 7 липня здавна прийнято стрибати через вогнище, гадати, плести вінки, купатися в озері і проводити різні захисні ритуали.

Увечері господині готували так звану обетну кашу (з товченого ячменю). Цим блюдом пригощали жебраків і нужденних.

6 липня слід покласти на поріг кілька пучків кропиви – рослина має силу відганяти нечисть і захищати житло від будь-якого зла.

І, звичайно, дуже важливо пам'ятати про молитву, присвячену святій мучениці Агрипині. Люди просять у неї допомоги при всіляких недугах і хворобах, моляться про позбавлення від мук і швидке одужання.

День Ивана Купала 2
День Ивана Купала 2
Ивана Купала / Фото: скриншот youtube

Прикмети свята

Існує також ряд народних прикмет, завдяки яким можна дізнатися майбутнє. Ось найголовніші з них:

  • Якщо 6 липня посадити капусту або ріпу, то урожай буде дуже великим. Не зовсім актуальна прикмета сьогодні, але що поробиш – предки так вважали.
  • Якщо в будинок біжать мурашки, то незабаром буде дощ.
  • Не чути солов'їні трелей – готуйся до збору ячменя.
  • Якщо на Купальницу йде дощ, то така погода триватиме ще п'ять днів.
  • Небо чисте, зоряне – восени гриби вродять.
  • Якщо на Івана Купала кує зозуля – восени буде холодно.
  • Спів цвіркуна – предвеснік теплої і м'якої зими.

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео
Ивана Купала / Фото: скриншот youtube

Заборони свята

Як і на більшість православних свят, На Купальницу існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не накликати на себе гнів Небес.

За переказами, в цей день не можна сумувати і сумувати. Предки завжди намагалися на Агрипину Купальницу радуватися життю, дякувати Богові за всі дари.

Згідно з повір'ям, 6 липня не варто народжувати – інакше пологи пройдуть не зовсім гладко. При цьому діти, що з'явилися на світ в цей день, будуть дуже щасливими.

Також не рекомендується давати в борг. І це стосується не тільки грошей, але і всіх інших предметів, навіть їжі. Таким чином можна віддати свою удачу і щастя.

Найчастіше сни в ніч з 6 на 7 липня – віщі.

А ще в ніч на Івана Купала не можна лягати спати, бо в цей час прокидаються злі духи і темні сили.

Не варто виносити сміття – це до бідності і хвороб.

Не плануйте бізнес справи – нічого із задуманого не збудеться.

Категорично заборонено викидати їжу. Залишки їжі слід віддати звірам або птахам. Дуже добре погодувати голубів з молитвою про покійних.

Не можна сваритися або говорити образи своїм близьким. Вважається, що вся негативна енергія повертається потрійною силою. Навпаки, цей день сприятливий для примирень.

Івана Купала
Івана Купала / Фото: скріншот з відео
Ивана Купала / Фото: скриншот youtube

Молитва

***
Агница Твоя, Иисусє, Агриппина, зовєт велєєм гласом: Тєбє, Жєнишє мой, люблю, и, Тєбє ищущє, страдальчєствую, и сраспєнаюся, и спогрєбаюся крєщєнию Твоєму, и стражду Тєбє ради, яко да царствую в Тєбє, и умираю за Тє, да и живу с Тобою; но, яко жєртву нєпорочную, приими мя, с любовию пожєршуюся Тєбє. Тоя молитвами, яко Милостєв, спаси души наша.

***
Свєтлых подвиг твоєх свєтоносный наста дєнь, воньже почитающи сих, Божєствєнная Цєрковь вся созываєт вєсєло вопити тєбє: радуйся, дєво и мучєницє, Агриппино всєчєстная.