Банан на початку липня став найдешевшим фруктом з доступних на українському ринку. Імпортований фрукт виявився дешевшим за кавун, і значно доступнішим за яблуко.

Середня роздрібна ціна на банан в Києві становила 27,2 грн/кг, пише EastFruit.

"Ми спостерігаємо таку ситуацію вперше за останні роки, і головною причиною є холодна весна, яка призвела до втрат урожаю ягід і фруктів і затримала сезон їх дозрівання в середньому на 7-10 днів, а також зниження врожаю яблука в Україні та Європі в цілому в минулому році", – зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільгоспорганізації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Фрукти, фото pxhere
Фрукти, фото pxhere

Наприклад, влітку минулого року середня роздрібна вартість фруктів у Києві становила:

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

- банан – 27,5 грн/кг;

- яблуко – 19,4 грн/кг;

- кавун – 17,5 грн/кг.

"Таким чином, за рік середня роздрібна ціна на банан знизилася на 30 коп/кг, або на 1%, в той час як середня ціна на яблуко зросла на 30,4 грн/кг, або у 2,6 рази, а на кавун – на 9,7 грн/кг, або на 55%", – заявив єксперт.

Яблука, фото pixabay
Яблука, фото pixabay

Також помітне зростання вартості практично на всі основні позиції фруктової корзини в Україні. Станом на початок липня 2020 року ціни змінилися на:

- персик – на 37% дорожче, ніж роком раніше;

- малину – на 87% дорожче;

- лохину – на 16% більше;

- полуницю – на 37% дешевше.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на оптових ринках в Україні через стрімке зростання пропозиції картопля нового врожаю істотно подешевшала.

Як повідомляв портал Знай.uа, повені в західних регіонах України можуть призвести до подорожчання овочів по всій країні.

Також портал Знай.uа писав, в Україні різко злетять ціни на продукти.