День святих Петра і Павла - одне з найважливіших свят православного календаря. По суті, саме цей день є найбільш важливим, після Трійці, яка в більшості випадків доводиться саме на літо.

У цій статті ми розповімо про те, що таке Петра і Павла, хто такі ці святі, в честь яких і назвали свято, розповімо про традиції це дня, і звичайно ж, про його заборони.

Історія свята

День Петра та Павла: джерело: YouTube
День Петра та Павла: джерело: YouTube

День Петра і Павла присвячений апостолам Ісуса Христа, який прийняли мученицьку смерть від язичників під час проповідей слова божого.

Саме Петра і Павла називають найважливішими християнськими святими, які зіграли найважливішу роль в поширенні християнства і популяризації релігії в Римській імперії.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Святий Петро вважається улюбленим учнем Христа, який був свідком його чудес, страждань на хресті, а також вознесіння на небеса - до Отця.

Апостол Павло спочатку був гонителем християн, але після воскресіння Христа він не лише повірив в Господа, але і став одним з перших проповідників, за що і прийняв жорстоку смерть.

Дата свята

Згідно християнськими переказами, обидва святих загинули в один день - 29 червня по християнським календарем. При цьому, апостоли загинули з різницею в один рік.

Але ми з вами живемо за григоріанським календарем, через якого свято трохи зсунувся і відзначається 12 липня.

Традиції

У народі вважалося, що Петров день є останнім днем ​​весни, за яким починається справжня спека, тобто, красне літо.

На Петров день було прийнято виходити на вулиці і влаштовувати народні гуляння, які називали гулянки Петрівки.

У народі було прийнято водити хороводи, влаштовувати потіхи на гойдалках і грати в угадайку. Так, молоді хлопці бродили серед жінок, при цьому закриваючи обличчя хусткою. Якщо дівчина вгадувала хлопця серед дівчат, то їй пророкували швидке заміжжя.

На день Петра і Павла обов'язково було потрібно забратися в будинку, зробити вінок з квітів і трав, а також взяти їх з собою до церкви на святкову службу.

Прикмети свята

День Петра та Павла: джерело: YouTube
День Петра та Павла: джерело: YouTube

  • Якщо зозуля не кує за тиждень до Петрова дня - зима буде ранньою, якщо тиждень після - зима буде пізньою;
  • З Петра день убуває, а спека прибуває;
  • Дощ в Петров день - до хорошого урожаю жита;
  • З Петра і Павла вже починають падати листя. Про це є і прикмета: "Прийде Петрок - зірве листок".

Заборони на день Петра і Павла

Однією з головних заборон на день Петра і Павла є фізична робота. В церкви уточнюють що в цей день заборонено робити виключно важку роботу, яку потрібно відкласти на інший день.

У народі не прийнято працювати на землі в свято, займатися будівництвом або влаштовувати генеральне прибирання.

На Петра і Павла можна виконувати лише дрібну побутову роботи і займатися лише невідкладними справами, які не слід налагоджувати на потім.

У народі також не прийнято займатися рукоділлям, а точніше, в'язати, шити, вишивати і штопати.

Також церкви заборонено здійснювати обряди одруження, які завжди відкладаються на інші дні тижня.