У Стамбулі православний собор Святої Софії перетворять на мечеть.

У п'ятницю, 10 липня Вищий адміністративний суд Туреччини ухвалив рішення, згідно з яким собор Святої Софії, збудований у VI столітті в Стамбулі, перетворять із музею на мечеть. Про це повідомляє Anadolu.

Зазначається, що суд скасував рішення 1934 року про перетворення собору Святої Софії на музей. Тепер нинішній президент Туреччини Реджеп Ердоган має право вирішувати питання про зміну або збереження цього статусу.

Сам Ердоган раніше вже говорив про зміну статусу православного собору.

Варто зазнаити, що пам’ятка змінює статус уже не вперше.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Софійський собор побудували в 532-537 рр. за вказівкою імператора Юстиніана, який вирішив увіковічити славу Константинополя. Імператор хотів, щоб храм не мав рівних у світі, і навіть планував зробити в ньому підлогу із золотих злитків. Після падіння Візантійської імперії в 1453 році собор був перероблений в мечеть. До будівлі додали чотири мінарети.

У 40-х роках минулого століття, уряд Туреччини виніс рішення про перетворення собору на музей. З 1985 року собор включено в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Свята Софія в Стамбулі, Туреччина, фото:  EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
Свята Софія в Стамбулі, Туреччина, фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Внутрішній вигляд купола й напівкупола Святої Софії, фото:Wikipedia
Внутрішній вигляд купола й напівкупола Святої Софії, фото:Wikipedia

Ложа Імператриці, одна з нав (коридорів базиліки) Святої Софії, фото:  Wikipedia
Ложа Імператриці, одна з нав (коридорів базиліки) Святої Софії, фото: Wikipedia

Суперечки навколо собору Святої Софії в Стамбулі знову розгорнулися після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, в цьому храмі відбулося читання Корану.

Через тиждень Ердоган доручив вивчити можливість перетворення Софії на мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль висловився за те, щоб собор знову став мечеттю, на користь цього висловився і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Проти перетворення Софії на мечеть висловлювалися представники православних церков і високопоставлені дипломати. А в Греції рішення Анкари назвали "відкритою провокацією для цивілізованого світу".

Та не зважаючи на критику, Ердоган уже підписав відповідний указ. Тепер православний собор стане мечеттю Ая-Софія й перейде під відання Директорату з питань релігій.

Варто зазначити, що Собор Святої Софії щороку відвідує мільйони туристів. За даними стамбульської влади, лише у 2019 році пам’ятку відвідали 3,7 мільйона туристів.

Ердоган уже пообіцяв, що туристів продовжать туди пускати — та ще й безкоштовно. Тому для іноземних відвідувачів таке рішення навіть "на руку".

А от на відносини Туреччини з Грецією і США, які і без того не найкращі, перетворення Святої Софії на мечеть може різко негативно вплинути.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, кияни зазняли шикарний кортеж президента Туреччини

Як повідомляв портал Знай.ua, Ердоган заявив, що Туреччина ніколи не визнає анексію Криму

Також Знай.ua писав, туристам розповіли головне про відпочинок у Туреччині в 2020