Для землян зірка на ім'я Сонце готує вельми неприємний "сюрприз". Незабаром нашу планету може накрити потік радіації. У Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця заявили, що хвилювання магнітосфери Землі очікуються у неділю, 12 липня.

Про це стало відомо завдяки повідомленню на сайті Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця.

Вчені заявили, що до рівня магнітної бурі вони не дотягнуть. Тим не менш сонячний вітер може негативно позначитися на здоров'ї метеозалежних людей, а також роботи апаратів у космосі і систем зв'язку. Спалахи і плями на зірці стали з'являтися частіше. Вчені вважають, що світило "прокинулося". Астрофізики давно намагаються розгадати таємницю циклів активності Сонця, і, можливо, їм це вдалося.

Магнітні бурі, фото: tesis.lebedev.ru
Магнітні бурі, фото: tesis.lebedev.ru

Фахівці Інституту Макса Планка проаналізували дані, які охоплюють понад 20 років життя світила. Вони досліджували рух плазми з півночі на південь в конвекційній зоні, яка відіграє ключову роль у генерації та розвитку магнітного поля Сонця.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Відомо, що активність зірки триває близько одинадцяти років. Про це свідчить частота появи сонячних плям. А ось повний магнітний період становить 22 роки. Вчені довго ламали голову над тим, що викликає цей цикл.

Магнітні бурі, скріншот: YouTube
Магнітні бурі, скріншот: YouTube

Під поверхнею зірки знаходиться електропровідний газ. Цей шар гарячої плазми простягається вглиб на 200 тисяч кілометрів. По суті це гігантських розмірів мікрохвильовка. Дослідники виявили, що плазма описує один оборот в кожній сонячній півкулі за 22 роки. Причому вона обертається однією гігантською петлею в кожній півкулі, яка нагадує за формою метелика. На початку сонячного циклу плями з'являються в середніх широтах, а по мірі його розвитку – ближче до екватора.

Більше того, під час максимуму утворюються не тільки великі сонячні плями, але і активні області. Ці вражаючі дуги гарячої плазми простягаються далеко в сонячну атмосферу. При виверженнях в космос викидається колосальна кількість радіації. Однак на мінімумі активності зірка помітно заспокоюється.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Дніпро може накрити потужний землетрус — ловіть штукатурку зі стін.

Як повідомляв Знай.uа струсонуло по-максимуму - в країні зафіксували потужний землетрус, вночі поспати не вдалося.

Знай.uа писав, не вогонь, а вода — вчені зробили неймовірне відкриття про ядро Землі.