Попри карантин і закриті кордони, рідна Україна все ж має чим здивувати. Цього літа багато наших земляків обирають вітчизняні курорти на Чорному та Азовському морях, на мальовничих схилах Карпат та в інших цікавих куточках. Проте існують маловідомі, але не менш привабливі місця, які також варто відвідати.

П'ять фантастичних місць України, про які мало хто знає, порекомендувала BBC.

1. Казковий яр на Київщині

Біля дороги між Васильковом і селом Велика Бугаївка розташований один із сотні мальовничих ярів Київщини, але завдяки своїй особливій красі та чистоті він отримав назву "Казковий". Площа ярів у Васильківському районі становить близько 416 гектарів. Висота схилів доходить до десятка метрів.

Казковий яр на Київщині, скріншот: YouTube
Казковий яр на Київщині, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

2. Лемурійське озеро та Сиваш на Херсонщині

Лемурійське рожеве озеро розташоване неподалік села Григорівка Чаплинського району Херсонської області. За однією з версій рожеве озеро — це залишки доісторичного Лемурійського моря. А рожевий колір вода отримала завдяки життєдіяльності водорості Дуналіелла солоноводна. Лемурійське озеро також називають Українським Мертвим морем оскільки солоність води тут доходить до 300 грамів на літр.

Крім того, вода озера збагачена різноманітними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію, а лікувальні грязі водойми сертифіковані у ЄС.

Лемурійське озеро, скріншот: YouTube
Лемурійське озеро, скріншот: YouTube

3. Водоспад Бурбун

Водоспад Бурбун є справжньою прихованою перлиною Хмельниччини. Він розташований біля села Лисець Дунаївського району. Дорога туди досить погана і дістатися цього місця можна лише своїм автомобілем. Водоспад сягає у висоту 5 метрів, він розташований в каньйоні річки Бобрівка і спадає у мальовниче маленьке озеро, яке оточене скелями і зеленою рослинністю. Вода тут дуже чиста, має рідкісний бірюзовий відтінок та досить прохолодна.

Водоспад Бурбун, скріншот: YouTube
Водоспад Бурбун, скріншот: YouTube

4. Церква на воді біля Ржищева

Доїхати до Ржищева можна з Києва. До самої ж церкви добиратися потрібно човном — на це піде близько 30 хвилин. Інший шлях — через Лівобережжя, від села Сошників їхати кілометрів 15 бездоріжжям. Колись на цьому місці не було води, а Спасо-Преображенська церква, побудована у XIX столітті, стояла в центрі села. У 70-х роках минулого століття, під час спорудження Канівського водосховища, вода затопила невелике село Гусинці, яке відтоді припинило своє існування.

Незатопленими виявилися лише деякі пагорби, на одному з яких за 200 м від берега стоїть нині церква та дзвіниця. За їхнє відновлення взялися у 2011 році. До невеликого острівця, на якому розташована святиня, також веде місток з лівого боку Дніпра. Туристів тут приваблюють мальовничі краєвиди і унікальність самої споруди.

Церква на воді біля Ржищева, скріншот: YouTube
Церква на воді біля Ржищева, скріншот: YouTube

5. Закинута станція протиповітряної оборони "Памір" у Карпатах

Закинута станція протиповітряної оборони "Памір" розташована на висоті 1565 метрів на горі Томнатик. Щоб дістатися цього маловідомого місця, потрібно спершу потрапити у село Шепіт у Путильському районі, яке розташоване на українсько-румунському кордоні. З Шепоту до колишньої радіолокаційної станції "Памір" веде близько 15 кілометрів гірської дороги.

Однак, цей шлях звичайний автомобіль або туристичний автобус подолати не зможуть. Єдиний вихід — йти пішки або винайняти позашляховик у місцевих мешканців. З 1960-х до середини 1990-х років РЛС "Памір" був секретним військовим об'єктом. 5 листопада 1995 року військова база "Памір" припинила своє існування.

Зараз на території колишньої РЛС "Памір" збереглося 5 куполів, а також різні господарські приміщення. У куполах містяться антени різного діапазону, та до сьогодні збереглася лише одна — радіолокаційна антена далекого спостереження "П-14 Лєна", яка була найбільшим досягненням того часу.

Станція "Памір" у Карпатах, скріншот: YouTube /  Ukraїner
Станція "Памір" у Карпатах, скріншот: YouTube / Ukraїner

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, 10 найцікавіших місць України для відпочинку — мальовничі каньйони, старовинні фортеці і загадкові печери

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці залишаться без пенсій? У Мінсоцполітики попросили додаткові 15,2 млрд. грн. для виплат

Також "Знай.ua" писав, в анексованому Криму море вкрилося нечистотами — острівки з пластику, водоростей і фекалій