Однією з надважливих подій цього року мають стати місцеві вибори, що повинні відбутися 25 жовтня. Однак, й досі залишалася невирішеною ціла низка питань - від нестачі фінансування у, щонайменше, 1, 2 млрд грн до технічних перепон в організації умов на виборчих дільницях. Доля першого питання вирішувалася на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради, що розпочалося 13 липня о 14.00.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Джерело фінансування "подвоїло" кількість законопроектів

Відповідно до Конституції, 25 жовтня мають відбутися місцеві вибори – призначаються вони не пізніше за 70 днів до дня їх проведення, а виборчий процес – не пізніше за 50 днів.

"Наші виборці висловлюють стурбованість щодо підготовки до виборів через оголошену пандемію коронавірусу у світі та карантинні заходи в Україні. Основною проблемою є їх фінансове забезпечення, адже частину цих коштів було направлено на фонд боротьби із коронавірусом. Беручи до уваги позицію ЦВК, пропонується збільшити видатки Центральної виборчої комісії на 1, 3 млрд грн", – зазначає Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Леся Забуранна.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За словами нардепа Романа Лозинського, навіть часткове недофінансування може призвести до масових підкупів: коли на плечі партій впаде часто тіньове фінансування виборчих комісій, тоді і буде найбільша проблема – проплачені партіями люди будуть призначати результати на їхню користь.

Вибори, фото - Вголос
Вибори, фото - Вголос

При цьому, частина парламентарів виступила проти головного запропонованого законопроекту №3712 "Проект Постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року)", у якому пропонується спрямувати кошти з "коронавірусного фонду" – альтернативою став проект Закону №3712-1 із іншим джерелом фінансування.

"Ми знаємо, що більше 60 млрд грн, виділених на боротьбу з пандемією, ідуть зараз невідомо куди – хочуть вже, щоб вони йшли на Феофанію, не ремонти офісів чиновників. Така сама логіка була, коли забирали гроші з проведення виборів. Як можна забирати кошти з проведення виборів, які забезпечують конституційне право українців на волевиявлення? Нам пропонують знов повернути з коштів, направлених на премію лікарям, на захисні костюми – це неправильно. Тому я пропоную забрати кошти, які зараз компенсують латифундистам, аграріям – не малому і середньому бізнесу, а величезним агрохолдингам, які постійно висмоктують гроші з бюджету", – відзначає народний депутат України Роман Лозинський.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Як підкреслюють експерти та представники ЦВК, надважливим нині є повне "переформатування" процесу виборів. Починаючи зі зміни формату кабінок і закінчуючи закупівлею засобів дезінфекції.

"Потребує вирішення питання голосування людей, які перебувають на самоізоляції та хворих на коронавірус, тому що кожен громадянин України має право на волевиявлення. Це буде один з найскладніших етапів кампанії і потребуватиме достатньо серйозного матеріального забезпечення – треба вчасно закупити захисні костюми, засоби дезінфекції, маски тощо", – підкреслює генеральний директор "Комітету виборців України".

Незважаючи на попередження про можливу другу хвилю хвороби та критичну потребу коштів на боротьбу із Covid-19, більшість парламентарів все ж проголосувала за перший варіант фінансування – за прийняття законопроекту № 3712 віддали голос 330 народних депутатів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.