Евакуація автомобіля на штрафмайданчик - незаконна. Верховний суд України назвав єдину причину для правомірності такої дії.

Про це повідомляє auto.24tv.ua.

Як виявилось, доставка затриманого транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик дозволяється лише у разі, якщо транспортний засіб суттєво перешкоджає дорожньому руху. Відповідне положення міститься в постанові КАС ВС від 18 червня 2020 року по справі № 686/14075/16-а.

Штрафи ПДР, скріншот: YouTube
Штрафи ПДР, скріншот: YouTube

Деталі справи

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Так, позивач звернувся в суд з адміністративним позовом скасувати постанову по справі про адміністративне правопорушення про притягнення його до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 122 Купап та накладення адміністративного стягнення у розмірі 510 гривень і закрити провадження у справі.

Також позивач вимагає визнати протиправними дії інспектора патрульної поліції після складання акта огляду, тимчасового затримання і доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик.

Позиція Верховного суду
ВС визнав дії інспектора патрульної поліції після складання акта огляду, тимчасового затримання і доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик незаконними, враховуючи наступне.

"У разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху, такий транспортний засіб не може бути доставлений для зберігання на спеціальний майданчик", - сказано в частині 3 статті 265-2 Купап.

Частиною 4 статті 265-2 Купап передбачено, що транспортний засіб може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання.

Згідно частини 6 статті 265-2 Купап за подання такого звернення та повернення особі тимчасово затриманого транспортного засобу не може стягуватися плата.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, п'яних водіїв за кермом покарають в'язницею: прийнято важливий законопроект.

Як повідомляв портал Знай.uа, українським водіям запропонували альтернативу відеофіксації порушень ПДР.

Також портал Знай.uа писав, що в Європі виписаний найбільший у світі штраф за перевищення швидкості – покатався на мільйон.