В ході пленарного засідання Верховної Ради, що стартувало з ранку 16 липня, було прийнято чимало важливих рішень, під час яких не обійшлося без затяжних дебатів. Одразу після призначення нового голови Нацбанку та Антимонопольного комітету України нардепи приступили до розгляду чисельних правок до законопроекту № 3485 і, в решті решт Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства" був проголосований у другому читанні і в цілому. І знову не обійшлося без протиріч. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Зменшення застави vs "посилення олігархічних груп на місцях"

Однією із позитивних змін прийнятого Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства", за словами народного депутата України Віталія Безгіна, стало зменшення виборчої застави у 4 рази. Це дасть можливість фаховим людям без "грошових мішків" за плечами змагатися за перемогу на виборах, збільшити політичну конкуренцію і кількість вибору для виборців.

Втім, не обійшлося і без "мінусів". Одним з них, на думку народного депутата України Андрія Осадчука, стала ознака посилення олігархічних груп на місцях.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

"Закриті виборчі списки залишили – виборчу квоту не знизили до 5%. Відтак, українці не зможуть самостійно визначати, хто у списках буде першим, другим чи останнім. Замість вас це зроблять "партійні боси". Пропорційну систему знизили з 90 тисяч виборців до 10 тисяч. Це означає, що самовисуванці зможуть іти на вибори тільки у невеликих громадах, селах і селищах. А більше 10 тисяч виборців? На вибори можна тільки від партій – тож, виходить, що це не вибори, а заганяння людей у партії", – відзначає нардеп.

Народний депутат Андрій Осадчук - фото з Фейсбук
Народний депутат Андрій Осадчук - фото з Фейсбук

Згідно із положеннями проголосованого Закону, проведення передвиборної агітації поза строками, установленими законом, чи в заборонених законом місцях, як і агітація напередодні дня голосування тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1750 – 3500 грн)

-на службових та посадових осіб – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3500 – 5250 грн).

Документи для реєстрації офіційних спостерігачів можуть подаватися за допомогою електронних сервісів в порядку, встановленому ЦВК – подання про реєстрацію офіційного спостерігача вноситься не пізніш як за 5 днів до дня голосування.

Наступним має стати кінцеве районування

Ще одним важливим документом має стати законопроект № 3650 "Проект Постанови про утворення та ліквідацію районів".

Варто зазначити, що у кінцевому варіанті проекту нарешті вирішене скандальне питання районування Київської області.

Проектом Постанови пропонується утворити в Автономній Республіці Крим та областях 129 районів та ліквідувати існуючі 490 районів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.