Трагічно обірвалося життя неповнолітньої українки, вихованки притулку "Світанок" Тетяни Борчук. Дівчині через кілька тижнів могло виповнитися 18 років. Доля Борчук була складною - мати з проблемами з алкоголем, насильство рідних (імовірно, у тому числі й сексуальне), психічні хвороби. Дівчина неодноразово заявляла про сексуальне насильство щодо неї - на думку спеціалістів, це були хибні повідомлення, спричинені пережитим травматичними подіями. Незадовго до її смерті адміністрація притулку використала Борчук, щоб відволікти увагу громадськості від звинувачень керівництва у знущанні над дітьми - вона стала заявницею у справі проти учня, який скаржився на тортури. Дівчина разом з керівництвом закладу навіть взяла участь у телевізійному ток-шоу.

Таку версію подій розповідає українська активістка Зоя Мельник. Наводимо історію саме з її слів:

За два тижні до свого повноліття померла Тетяна Борчук - дитина, що став заручником системи і жертвою цинічних мерзотників.

Таня - це та сама дівчинка, яку використовували в справі за звинуваченням Лучезара Панфілова, після того, як він написав заяву про знущання в притулку «Світанок».

Захищаючи свої крісла після розголосу фактів катувань дітей (вже встановлений вироками суду факт), чиновники, скооперувавшись з окремими псевдообщественнікамі-лизоблюдами почали використовувати неповнолітню дівчинку зі складної сім'ї для своїх цілей.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Дівчинка жила в притулках при живій мамі, яка пила і знущалася над Танею. Мені дівчинка розповідала, що піддавалася сексуальному насильству з боку співмешканців матері і їх товаришів по чарці з 13 років ..

Пізніше я дізналася, що Таня постійно писала заяву про зґвалтування .. на всіх навколо - поліцейських, директора училища, вихователів, сусідів ..

Мої джерела - колишні співробітники служби у справах дітей та УВБ стверджували - про те, що дитина хворіє, знали всі.

Діти «Світанку» розповідали, що Таня сама щиро вірила в те, що говорила.

Дитячий психотерапевт, з яким я говорила на цю тему, пояснювала - швидше за все, Таня дійсно пережила сексуальне насильство в дитинстві, сильно травмована і переживає посттравматичний синдром, звідти і її постійні заяви (а їх було маса ..). Дитина потребує психологічної реабілітації, якої, як відомо, в Світанку ніколи не було.

На все її скарги чиновники служби та вихователі не особливо реагували, лише іноді відправляли дівчинку в психіатричну клініку, де їй на жаль, краще не ставало.

Після заяви Лучезара Панфілова про тортури в Світанку, потенційні фігуранти кримінальної справи нічого розумнішого не придумали, як намовити Таню написати заяву про зґвалтування, після чого

у якого терміновим чином вилучили особисті речі і зобов'язали відвідувати слідчі дії.

Але цього їм виявилося мало, увагу від реальних проблем зі знущаннями над дітьми і начальниця відділу служби у справах дітей Світлана Кузнєцова, (яка відповідала за притулок «Світанок») разом з в.о. директора «Світанку» Віталієм Кондратюком і підручній «активісткою» Наталією Михалюк встигли взяти участь разом з неповнолітньою Тетяною в ток-шоу «Стосується кожного».

Замість психологічної реабілітації та лікування Таню потягли на ток-шоу як циркову тваринку, таким чином намагаючись відвернути увагу громадськості від відбуваються жахів в Світанку.

У цей шоу запросили і мати Тетяни, від якої вона весь час збігала і за словами самої Тані саме мати її з дитинства поїла алкоголем.

В результаті у дитини в 17 років вже були реальні проблеми з вживанням алкоголю.

Повернувшись до притулку Таня була під ковпаком у служб і адміністрації Світанку - за нею стежили щоб вона нікому нічого не розповіла.

24.11.2019 року о 16:30 Таня мені зателефонувала з телефону інший вихованки і повідомила що у неї відібрали мобільний телефон і побили за спробу покинути притулок.

На наступний день я написала заяву в правоохоронні органи про побиття Тані.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження, почалися слідчі дії, Таня на допиті підтвердила насильство.

Але .. на наступний день в притулок приїхала служба у справах дітей, а потім раптово з області приїхала мати Тані, яка навіть на засідання суду про позбавлення прав не була, як завжди, з ознаками алкогольного сп'яніння, почала кричати, заборонила дівчинці проходити експертизу. .. і написала заяву, що претензій до били її дочка не має.

Матері надавав юридичну допомогу якийсь адвокат Рубен Степанян, той самий, який, з його слів, захищав інтереси адміністрації «Світанку» під час розслідування кримінальних злочинів, ними скоєних і який, за дивним збігом обставин, є главою «Пошукового загону« Подолаємо разом ». У передвиборчий період активно «шукав» і «знаходив» дітей, в основному втекли з «Світанку» (як насправді це відбувалося - гідно окремого поста).

Після того, як ми підняли шум через тортури і жорсткого поводження з дітьми «Світанку», всіх старших дітей розіслали кого куди і тільки Таню залишили в Світанку. Очевидно для того, щоб і далі дівчинку тримати під контролем і щоб вона нікому не розповіла правду, про те хто і як насправді умовив або змусив її написати заяву.

Вона намагалася накласти на себе руки, періодично звідти збігала вживати алкоголь, судячи з усього ця згубна звичка, з якою вона не могла самостійно впоратися, і погубила її в результаті (

Діти розповідали, що Кондратюк давав гроші Тані.

Спроби суїциду фіксувалися неодноразово, сам Кондратюк намагався приховати (на відео в першому коментарі), але ніякої реальної психологічної допомоги дитині надано не було, її вперто продовжували використовувати в своїх цілях до останнього дня.

«Командир» так званого пошукового загону «Подолаємо разом» Наталія Михайлюк, яка не приховувала своїх дружніх відносин з уже екс-адміністрацією притулку «Світанок» і поліцейським-насильником Крецул, які били вихованців притулку «Світанок», до останніх моментів життя активно брала участь в житті Тетяни Борчук, називала її своїм другом, але «завдяки випадку» ця дружба була зав'язана на супроводі дівчинки в рамках кримінальної справи за нібито її згвалтування.

Тим часом служба не поспішала позбавляти прав її мати, а в суді представники органу опіки (на скрині) навіть брехали, що мати стала виправлятися ..

Звичайно, адже таким чином, легко домовляючись зі страждаючою алкоголізмом матір'ю, ця зграя отримувала повну владу над дівчинкою.

Ми дуже сподівалися, що коли Тані виповниться 18, вона позбудеться від нав'язливої ​​«опіки» і зможе розповісти нарешті правду.

Але ж тоді до кримінальної відповідальності могли залучити всіх зацікавлених осіб з цієї зграї.

На жаль .. Таня не дожила до свого повноліття і вже нікому нічого не зможе розповісти

Позавчера, 16 июля, не стало бывшей воспитанницы приюта «Свитанок».. За две недели до своего совершеннолетия умерла...

Geplaatst door Zoya Melnik op Zaterdag 18 juli 2020

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, В Одесі охоронцю, що катував дітей у притулку "Світанок", дали умовний термін.

Як повідомляв Знай.uа, закрила покаліченого немовляти в кімнаті і пішла: проект "Один за всіх" розбереться в шокуючої історії.

Знай.uа писав, таємниці одеського притулку "Світанок" вбили віру в людину, діти живуть в пеклі.