Виявилося, легольно продавати бурштинові копальні - вигідно для держави: ціна ділянок зростає в десятки разів.

В Україні на електронних торгах почали легально продавати бурштинові копальні. Попит є: ціна в ході торгів виросла в 90 разів. Про це повідомляє Telegram-канал Pavlovsky News.

Щоправда, перші два дозволи були продані компаніям, зареєстрованим напередодні, під аукціон.

Так, за інформацією голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха, в ході аукціону одну ділянку багатою на бурштинові поклади землі був проданий за 29 млн гривень. Початкова його вартість становила 319,6 тис грн.

Друга ділянка виросла в ціні з 330 тис грн до 12,6 млн.

Зазначимо, що незаконний видобуток бурштину і пов'язані з нею корупція та злочинність є однією з больових точок української економіки. Ця сфера могла б приносити Україні великий дохід, але в левова частка фінансових потоків йде повз бюджет.

У серпні минулого року прокуратура відкрила кримінальне провадження про можливе одержання хабарів посадовими особами правоохоронних органів Житомирщини при незаконному видобутку бурштину. Причетним до незаконної схеми загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

Тоді ж начальників поліції в Олевському і Овруцькому районах Житомирської області; Рокитнівському, Дубровицькому, Володимирецькому, Зарічненському та Сарненському районах Рівненської області; Маневицькому та Любешівському районах Волинської області було звільнено.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Однак, для вирішення проблеми незаконного видобутку бурштину потрібно запровадити відповідний закон, якого досі немає в Україні.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, за один кілограм бурштинового каменю скупники платять копачам від 50 до 7 000 доларів США, а для вивозу бурштину з України вже давно існують коридори і нелегальні схеми.

Як повідомляв портал Знай.ua, незаконні добувачі бурштину наплювали на карантин в Україні і закон.

Також Знай.ua писав, копач бурштину завів акаунт і хвалиться "уловом"