Мами, чиї діти ходять в українські дитячі садки, часто незадоволені якістю харчування, станом приміщень і дитячих майданчиків і забезпеченням навчальними матеріалами та всім тим, що вимагає регулярних фінансових вкладень. Про це стало відомо завдяки даними анонімного опитування, яке проводив Центр соціальних та трудових досліджень в рамках проекту "Хто потурбується?".

Відомо, що 36% опитаних мам платили благодійний внесок під час вступу до садка. Крім того, 63% повідомили, що у них практикують неформальні внески.

Мами скаржилися, що їх використовують в якості безкоштовної робочої сили для ремонтних робіт. При цьому без допомоги батьків стан приміщень залишалася в незадовільному стані.

Дитячі садочки, скріншот: YouTube
Дитячі садочки, скріншот: YouTube

"Кошти до дитячих садочків не доходять, осідають в кишенях високопоставлених чиновників міста. Тому батьки погоджуються на прохання завідувачів поліпшити умови для своїх дітей. Збирають гроші, бо не хочеться, щоб наші діти в сарай ходили", - кажуть матері.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Найбільше мами обурені станом дитячих майданчиків та територій.

"Облаштування майданчиків зовсім погане, найчастіше ще часів СРСР", - дивуються батьки.

Третина матерів дуже незадоволені якістю харчування у садочках. У сільській місцевості навіть є практика, коли адміністрація додатково до оплати за харчування вимагає у батьків приносити продукти.

"Ми щороку здаємо по 40 кг картоплі, по 6 кг буряків, моркви", - стверджує жінка.

У містах же, навпаки, забороняють приносити свої продукти харчування, навіть якщо батьки таким чином хочуть покращити якість харчування дітей.

"Неодноразово піднімали питання включення більшої кількості фруктів і овочів в раціон дітей, батьки готові були власними засобами і силами надати це, але завідувачка не дозволила. Навіть більше, зазначила, що помірна дієта й утримання без зайвої їжі корисно не тільки для дорослих, але і для дітей", - кажуть мами.

Таке ставлення створює проблеми для матерів, чиї діти мають харчові алергії. Приносити свою їжу – заборонено, дитина майже нічого не їсть протягом дня, а платити за харчування доводиться повністю.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, маленьких чернівчан пустять в садки, батьки п'ють шампанське.

Як повідомляв Знай. ua, на запорізькому курорті дітки відірвалися "по-дорослому".

Також Знай. ua писав, що у Запоріжжі судять виховательку дитсадка, в якому загинула однорічна дівчинка.