День Хрещення Русі - це одне з найважливіших свят віруючих людей на території України. Уже за назвою ми розуміємо, в честь чого відзначають День Хрещення Русі в нашій країні. Але не варто забувати про те, що сам процес прийняття православної віри в Київській Русі проходив в кілька етапів, кожен з яких був дуже важливим.

Ну і не дивно, що як і будь-яке подібне церковне торжество, День Хрещення Русі має чимало традицій, величезною частиною з яких є різні заборони.

Тому ми підготували для вас матеріал, де розповімо, що не можна робити в День Хрещення Русі.

День Хрещення Русі 2020: коротка історія свята

Будь-який школяр знає, що хрестив Русь князь Володимир. Сталося це ще 988. Але такій події передувала ціла історія, адже до цього сам Володимир був затятим язичником більше 30 років.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Якщо вірити переказам, князь хотів вибрати для свого народу єдину віру. І в 986 році він провів "випробування вір" - прийняв послів від мусульман, католиків та іудеїв. Саме там Володимир вирішив, що християнство підходить найкраще для Русі. Це все дуже детально розписано в "Повісті временних літ", але ось чи було таке насправді невідомо.

Звичайно, не можна забувати про підтверджені історичні факти. Зміцнити зв'язки з Візантією за допомогою загальної релігії було непогано ще й з політичної точки зору. Крім того, з православ'ям князь вже був знайомий не з чуток. Його рідна бабця, княгиня Ольга, хрестилася ще в 957 році, і, до речі, зробила це першою з правителів Київської Русі.

Далі все було досить логічно. Володимир в 988 році приймає хрещення сам, одружується на сестрі візантійських імператорів Анні і після цього повертається до Києва, де починає хрестити всіх людей, попутно знищуючи всіх язичницьких ідолів і людей, які не хотів приймати нову віру.

Ну а тепер про найголовніше, давайте ж дізнаємося, що не можна робити в День Хрещення Русі.

День Хрещення Русі 2020: що не можна робити

А тут невелика невдача. Адже в християнстві вважається, що 28 липня це не тільки День Хрещення Русі, але день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Швидше за все, саме тому заборон, пов'язаних з цим торжеством немає.

Але, якщо ж вас все-таки цікавить, що не можна робити в День Хрещення Русі, то можна згадати про інше свято - День пам'яті Кирика і Іулітти (Уліти). Вони постраждали за свою віру під час гонінь і вбивств християн.

Вважається, що в 28 липня дівчатам не можна працювати. Вони повинні дуже добре відпочити і набратися сил.

Крім цього вважалося, що в цей день по всім полям гуляє нечиста сила. Тому люди просто не виходили туди працювати. Говорили, що жнива 28 липня не принесуть нічого хорошого. Але є і досить логічне пояснення, адже часто в це свято цілий день йде дощ, тому і працювати в полі не виходило.

Крім цього люди намагалися не займатися прибиранням 28 липня - це дуже погана прикмета.