В Україні був власний "Джеймс Бонд" - легендарний розвідник Ріко Ярий, і це ніякий не кіноперсонаж. Хоч і все життя Ріко – суцільна таємниця, відомо, що він був шпигуном п’яти ворожих між собою розвідок та завзятим інтриганом.

Ріхард Ярий, фото Вікіпедія
Ріхард Ярий, фото Вікіпедія

Ріхард Ярий був другою людиною після Євгена Коновальця на початках діяльності Організації українських націоналістів. Він опікувався відносинами ОУН з іноземними розвідками та відповідав за фінансове забезпечення. Ріко зробив себе незамінним посередником у контактах українських націоналістів і Вермахту. Кажуть, що Ярий навіть брав безпосередню участь у створенні української повстанської мережі у німецьких військах. Згодом його звинуватили в українському сепаратизмі та заарештували гестапо.

Ріхард Ярий, фото Вікіпедія
Ріхард Ярий, фото Вікіпедія

За деякими даними, Ярий був подвійним агентом, адже працював одночасно на Україну, Велику Британію, Німеччину, Польщу та навіть на СРСР.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Ось що про Ріко Ярого казав близький до Євгена Коновальця Володимир Мартинець:

У документах з архіву ОУН йдеться про те, що саме Ярий підмовив Степана Бандеру до розколу організації. Начебто через те, що «мельниківці» звинуватили Ярого в розкраданні каси ОУН і вимагали звіт. І, швидше за все, у цих звинуваченнях було зерно істини. Інакше звідки б у нього взялися вілли під Берліном і Віднем? Утім, під час суду за так звані фінансові зловживання Ярий нахабно заявляв, що, мовляв, гроші – це спадок його батьків і посаг дружини.

Але Ярий не був цілковитим антигероєм української історії. Саме він у 1934 році взяв у німецьких опонентів Гітлера гроші на вбивство Геббельса, а замість цього – ініціював убивство ворожого українцям польського міністра внутрішніх справ Броніслава Перацького.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Археологи у Києві розкопали унікальний дохристиянський некрополь.

Також Знай.ua писав, Скелети, звалені в купу: археологи в окупованому Криму наткнулися на моторошне поховання.