Напередодні Дня медоносної бджоли Уляна Супрун ділиться фактами та розвінчує міфи про мед.

Цій темі відома громадська діячка присвятила допис у своєму Facebook.

Публікуємо топ-10 цікавинок про "дар бджіл".

1. Мед — висококалорійний продукт і не кращий за інші джерела простих вуглеводів. Він в основному містить фруктозу та глюкозу, а залишок складається з води та незначних кількостей вітамінів, мінералів, білка, пилку.

2. Мед калорійніший за цукор. Столова ложка цукру має близько 45 кілокалорій, меду — 64. При цьому мед не створює повноцінне відчуття ситості, бо викликає менший викид гормонів інсуліну та лептину. Тож його легше переїсти, ніж звичайних солодощів.

Популярні новини зараз
Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

3. Мед практично не містить клітковини, жиру або білків. У ньому є незначний вміст амінокислот, антиоксидантів, ферментів, мікроелементів (зокрема, магнію та калію) та вітамінів. Утім, аби задовольнити щоденні потреби організму в цих речовинах, самого лише меду варто з’їсти не один кілограм. І це не надто розумне рішення.

4. Мед має потужну антибактеріальну дію. Дослідження показали, що він ефективний для гальмування росту десятків штамів бактерій, зокрема кишкової палички та сальмонели.

5. Дослідження показують, що мед є досить ефективним у природному та безпечному лікуванні хронічних ран, пролежнів, опіків та запалень, а також себорейного дерматиту та алопеції (випадіння волосся).

6. Давати мед дітям молодшим ніж рік небезпечно. Незначні кількості спор бактерій групи клостридії (нешкідливі для дітей старшого віку та дорослих) можуть викликати ботулізм у немовлят. Є такі “батьківські прийоми” — обмазувати соску медом, щоб дитина більш охоче її брала до рота. Цього не варто робити.

7. Мед дає швидкий заряд енергії виснаженій людині і стає в пригоді, якщо ви виснажені марафоном, сильними фізичними навантаженнями чи голодом. До того ж, швидкі вуглеводи корисні також в разі виникнення вірусної інфекції.

8. Мед може заспокоїти кашель від застуди чи бронхіту, особливо у дітей. Якщо перед сном з’їсти ложку меду, сон може бути міцніший, а нічний кашель не турбуватиме під час засинання.

9. Попри поширену думку, що поєднання окропу та меду може не лише знизити користь останнього, але й спровокувати негативні зміни в людському організмі, це не має ґрунтовного наукового підтвердження. Тож, хоча це може бути менш корисним, це аж ніяк не токсично. Тим паче, що пастеризований мед піддається термічній обробці під час розливу у банки задля знищення в ньому бактерій.

Фото: PxFuel

10. Варто пам’ятати, що мед — це цукор, а не ліки. Чи є в ньому цілющі речовини, чи вже немає, і скільки їх — складно порахувати точно. Зате точно відомо, що у меді багато цукрів. Тож пам’ятайте про денну норму цукру — не більше ніж 6 чайних ложок (приблизно 25 грамів). Кілька столових ложок меду — вже “закриють” спожиту норму цукру, тож в цей день бажано не споживати інших доданих цукрів.

Нагадаємо, цілюща паста і випічка з чорносливу, кураги, меду: як приготувати корисні страви для імунітету та серця.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Супрун нагадала про методи захисту від вірусу, однієї маски недостатньо: цей список убезпечить вас і рідних.

Також "Знай.ua" писав, що не тільки миття рук: яка проста звичка вбереже вас від Covid-19.