Серпень - місяць одразу ж трьох Спасів. Саме на останній місяць літа припадають найпопулярніші церковні свята всього сезону.

Православні зустрічають Медовий, Яблучний і Горіховий спас. Всі ці три свята мають спільні традиції, коріння та історію, але все ж значно відрізняються один одного.

У цій статті ми розповімо про те, що таке Горіховий Спас, коли він відзначається, які його традиції і звичайно ж, - розповімо про те, що потрібно робити в свято, а що - категорично не можна.

Горіховий спас: коли відзначається свято

Горіховий Спас: джерело: YouTube
Горіховий Спас: джерело: YouTube

Дата свята Горіховий спас є постійною і відзначається 29 серпня. Цей день не залежить від мінливого місячного календаря, як багато інші православні свята.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Історія свята

Горіховий Спас: джерело: YouTube
Горіховий Спас: джерело: YouTube

У богослівській традиції свято Горіхового Спаса пов'язують з перенесенням Нерукотворного образу Ісуса Христа з Едесси до Константинополя.

Історики церкви пишуть, що в роки земного життя Христа в Едессі правив цар Авгарь, який хворів на проказу і сподівався отримати зцілення від пророка з Назарета, віра в якого, згідно придань, може врятувати від будь-якої хвороби.

У надії на зцілення Авгарь відправив до Палестини художника, який був повинен написати портрет Сина Божого і відправити його царю, щоб б той спробував зцілиться з його допомогою. Однак зробити портрет Ісуса у майстри не виходило, так як він був розташований дуже далеко від нього і не міг закінчити роботу.

Христос звичайно ж знав про те, що хоче від нього художник і кому він може допомогти. Син Божий попросив у майстри шматок тканини і воду. Він умився і вмочив обличчя в воду, залишивши на тканині відбиток свого обличчя. Цар доклав його до себе і вилікувався від прокази.

Пізніше даний шматок тканини назвали Спас Нерукотворний і зберігали в Едессі прямо над міськими воротами. Після завоювання міста арабами, люди продовжили поклонятися Спасу, який в 944 році викупив імператор Візантійської імперії Константин Багрянородний, який і доставив його в Константинополь, де він зберігався в Фароської церкви Пресвятої Богородиці.

Традиції: що треба робити в свято

Горіховий Спас: джерело: YouTube
Горіховий Спас: джерело: YouTube

Є старовинна приказка: Перший Спас - на воді стоять; другий Спас - яблука їдять; третій Спас - на зелених горах полотна продають.

Горіховий спас досі також називають Спас на полотні, Спас на полотні або полотняний Спас через убрус. Також в старовину в цей день було прийнято торгувати полотнами і тканиною, а також відчайдушно торгуватися за кращу ціну для них.

Друга і більш поширена назва Спаса - Горіховий. Це пов'язано з природними умовами в Україні, де всі види горіхів дозрівають, як раз до кінця серпня. Саме в цей період прийнято збирати на зиму дари природи, дякувати Богу за її дари і просити про те, щоб добре пережити зиму і не проїсти весь запас.

На свято було прийнято прикрашати будинки гілками ліщини, які ламали якраз в день свята, так як це вважалося вірним знаком на удачу. Крім того, на свято робили лазневі віники, які нібито мали цілющі властивості.

Обов'язковим дійством на Горіховий Спас є відвідування церкви і освячення дарів природи: горіхів, меду, яблук, хліба, винограду і іншого.

На горіховий Спас обов'язково ворожили на горіхах. Особливо це стосувалося незаміжніх дівчат, які пробували свіжі горіхи і загадували бажання. Ворожіння роблять таким чином: якщо горіх попадався стиглий і смачний - це до великої любові, недозрілий - до важливих новин, а зіпсований і гіркий - до неприємностей.

Серед порад на цей день можна зустріти рекомендації про організацію сімейних торжеств і посиденьок з друзями, на яких можна весело провести час, тим більше, що саме на Горіховий спас закінчується Успенський собор.

Заборони свята: народні та церковні табу

Горіховий Спас: джерело: YouTube
Горіховий Спас: джерело: YouTube

Згідно з церковною традицією, на Горіховий спас немає особливих заборон. Це пов'язано з тим, що в цей день закінчується Успенський піст, на який припадало багато різних обмежень.

Незважаючи на це, церква не рекомендує чревоугоднічати і не переїдати за святковим столом. Має ця заборона і логічне пояснення. Після довгого утримання, велика кількість жирної їжі та алкоголю може завдати сильної шкоди по організму.

Дозволено і навіть рекомендовано працювати на Горіховий спас, який збігається за часом з найбільш напруженим сезоном збору дарів природи.