Весняний семестр минулого навчального року українські школярі закінчували дистанційно. Всі школи в країні простояли закриті через обмеження, запроваджені у зв'язку з пандемією COVID-19. І карантин до сих пір триває. Якого числа і в якому форматі в українських школах відновиться звичне навчання, залишається загадкою.

Новий навчальний рік у 2020 році в Україні почнеться вже зовсім скоро, але як будуть працювати школи під час карантину, точно нікому невідомо. Рекомендації з МОН та МОЗ є, проте чи зможуть всі школи їх виконати?

Хоча прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, запевнив, що з 1 вересня карантин для навчальних закладів закінчується, і всі школи відкриють, батьки поки точно в цьому не впевнені. Вони щоранку переглядають новини, щоб дізнатися статистику по COVID-19, і переконатися, що їх регіон не потрапить в "червону" зону поширення епідемії та їх діти все-таки підуть в школу. Так як навчальні установи вже давно закрили, батьки дуже втомилися від вимушеного перебування вдома з дітьми, і хочуть якомога швидше вийти на роботу. Всі педагоги про всяк випадок все-таки проходять курси в онлайн-режимі з організації дистанційного навчання дітей, а керівники шкіл активно озброюються безконтактними медичними градусниками, захисними масками, бактерицидними засобами для рук, і ламають голову, як в майбутньому навчальному році переконати учнів не перетинатися між собою на перервах.

Попередні рекомендації від МОЗ для шкіл

30 липня Міністерство охорони здоров'я випустило список приписів перед відкриттям навчальних закладів 1 вересня з урахуванням карантину.

Так, в будівлю школи дозволять входити виключно в медичних масках. Аналогічним чином буде контролюватися переміщення дітей по коридорах. Однак під час уроків буде допустимо сидіти без масок. Заняття по можливості рекомендовано проводити на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

При цьому щоденний контроль температури тіла обов'язковий тільки для вчителів та інших працівників шкіл: їм температуру потрібно буде міряти. Якщо при перевірці вона виявиться вище 37,2 градусів, вчителям буде заборонено йти на роботу і контактувати з учнями.

У рекомендаціях від МОЗ прописана необхідність визначення різного часу початку і закінчення уроків і змін для різних класів. Не менш важливо скоротити число масових зібрань в закритих приміщеннях.

Введення яких ще запобіжних заходів передбачено МОЗ:

  • виділення місць, де школярі і вчителі зможуть обробити руки антисептичними засобами (на вході в усі приміщення);
  • наявність у вбиральнях основних засобів індивідуальної гігієни (рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук);
  • збір використаних масок в окремі тари;
  • постачання медпунктів навчальних закладів необхідною кількістю таких засобів, як безконтактні термометри, дезінфектори, засоби особистого захисту;
  • робити розмітки на підлозі для збереження дистанції;
  • після кожного заняття провітрювати клас протягом мінімум 10 хвилин;
  • щодня після завершення робочого дня проводити обробку поверхонь антисептиком. Мова йде про дверні ручки, столи, місцях для сидіння, поручні.

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

Нововведення в організації харчування в школах

Під заборону потрапляють формати "шведських столів" і самообслуговування. Школярі будуть харчуватися за спеціальним графіком. Між столами буде зафіксовано відстань не менше 1,5 метрів. При цьому за одним столом буде дозволено обідати тільки 4 учням. Працівники харчоблоку готуватимуть їжу в захисних масках і одноразових рукавичках.

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

Рекомендації з перевезення дітей і працівників в спеціальному транспорті

Водії будуть забезпечені масками та антисептичними засобами. Їх стан здоров'я має щодня контролюватися. Особи з симптомами ГРВІ не будуть допущені до роботи зі школярами.

Двічі в день (на початку і в кінці зміни) салон транспортного засобу повинен піддаватися дезінфекції. Перебувати всередині буде дозволено тільки в масках, а число пасажирів не повинно перевищувати кількість місць для сидіння.

Що стосується університетів, то їм дали самим право вирішувати, коли і в якій формі починати освітній процес.

Закон про карантин: які правила будуть діяти для шкіл на території України

МОЗ уже анонсував продовження карантину. Як вже відомо, загальнонаціональний режим ізоляції в Україні триватиме до 31 серпня. А вже з 1 вересня в кожній області буде встановлено один з чотирьох рівнів епідемічної загрози. Від цього показника влада того чи іншого регіону і буде відштовхуватися при ухваленні рішення про роботу шкіл.

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

Згідно з правилами адаптивного карантину, який впровадила Україна, за кількістю хворих COVID-19 області діляться на чотири зони:

  • "Зелену"
  • "Жовту"
  • "Помаранчеву"
  • "Червону"

Так, якщо область пофарбована на карті в "помаранчевий", передбачається ряд обмежень. А в разі "червоного" рівня, школи в конкретній області закривають. Навчання там закінчиться на невизначений термін.

У всіх зонах, крім "червоної" школи не закриють, але вони будуть працювати з певними обмеженнями. Питання того, коли школа в "червоній" зоні знову буде працювати, будуть розглядати не раніше, ніж через два тижні.

Як запевнив глава Міністерства охорони здоров'я М. В. Степанов, його відомство має намір скористатися досвідом кращих зарубіжних фахівців. Це дозволить максимально комфортно і безпечно організувати процес навчання в сформованій нелегкій ситуації.

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

На початку липня заступник Міністра освіти і науки з питань європейської інтеграції Сергій Шкарлет сказав, що можливо тільки часткове закриття шкіл. В такому випадку буде застосовуватися змішана форма навчання: частково онлайн, частково оффлайн.

Думка головного санітарного лікаря України В. К. Ляшка

За словами Віктора Ляшка, не виключено, що предмети будуть розділені за форматом вивчення: одні уроки проводитимуться тільки дистанційно, інші - в школі. При цьому він підкреслив, що школи виконують не тільки освітню, але і соціально-економічну функцію. Мова йде про те, що батьки працюють і не можуть постійно перебувати вдома з дітьми.

"При переході на дистанційну освіту з дитиною повинен хтось перебувати вдома. Це впливає на можливість батьків належним чином працювати, поповнюючи сімейний бюджет" - пояснив Ляшко.

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

Головний санлікар України також підкреслив, що схожі методи організації навчального процесу в умовах карантину вводяться і в інших країнах. Вони розроблені на базі рекомендацій ВООЗ і ЮНІСЕФ. Однак дані поради актуальні тільки в разі, якщо область або населений пункт не перебувають в "червоній" зоні поширення коронавирусной інфекції.

При цьому Міністерство освіти і науки вважає правильним продовжити освітній процес в звичному для всіх форматі - в класах, лабораторіях, спортзалах - але за умови дотримання карантинних обмежень.

Місцева влада подбали, але є огріхи

Всі клопоти щодо забезпечення учнів в школах засобами особистого захисту МОЗ переклало на місцеві органи влади.

У ряді областей поки не дістає коштів, але в цілому органи місцевого самоврядування завчасно подбали про це питання.

"Київ виділив 33 млн грн в умовах, що склалися через коронавірус. Якщо кількість заражених збільшуватиметься в ряді шкіл, ми розробимо покроковий сценарій дій", - сказав глава Києва Віталій Кличко.

Керівники київських шкіл підтвердили, що готові слідувати порадам Міністерства охорони здоров'я щодо температурного скринінгу, ретельного прибирання та знезараження класів і коридорів.

Здавалося б, все в порядку, але є одне "але". Багато шкіл розташовані в густонаселених мікрорайонах Києва, де в одному класі можуть навчатися до 40 дітей. Тому може не вистачити вільних місць для поділу дітей на потоки. Як вчинити в такій ситуації міська влада ще не вирішила.

"Ми не виключаємо, що будемо переходити на дві зміни, але навчальний процес не можна зупиняти", - вважає Віталій Кличко.

Проблема актуальна і для інших великих міст країни.

Питання без відповідей

У МОН вимагають від директорів шкіл підготувати і затвердити на педагогічній раді тимчасовий порядок організації навчального року з урахуванням особливостей школи. При цьому наголошується, що важливо не перетворювати школу в "стерильну лікарню", де учням все буде заборонено.

Директор одного з ліцеїв у Львові Андрій Закалюк зазначив, що можна тимчасово проводити деякі заняття на природі. Але педагогам не під силу стежити за тим, щоб всі діти носили маски під час змін і дотримувалися інших суворих правил.

1 вересня в школах
Школа: Facebook

"Можна багато прописати в Києві і вимагати виконувати, але як це реалізувати на практиці?" - запитує Закалюк.

Також поки не дуже ясно, як правильно скласти графік, щоб уроки починалися для різних класів в різний час. Скільки часу повинен залишатися в школі вчитель, якщо у нього перший і останній урок в різні зміни? І, головне, хто і як буде оплачувати роботу вчителів у дві зміни? Відповідей на ці питання поки немає ні у міністерства, ні у представників міської влади.

Закалюк додав, що поки його школа налагоджує співпрацю з батьками, щоб вони проявили максимальну відповідальність і не приводили на навчання дитину з ознаками недуги. Крім того, він попросив батьків розповідати своїм дітям про правила поведінки і гігієни в умовах карантину.

У той самий час, на випадок непередбачених ситуацій, багато вчителів з різних областей країни, в тому числі харківські, львівські, київські, пройшли курси по особливостям дистанційного навчання. Також в більшості шкіл провели інтернет, щоб вчителі могли вести онлайн-уроки, якщо раптом їх регіон або область потрапить в "червону" зону.