"Державна освіта в Україні безкоштовна!" Батьки дитини шкільного віку в нашій країні, ймовірно, голосно посміються над такою заявою. Хоча саме зарахування дитини до державної установи - це дійсно практично безкоштовна процедура. Але будь-який інший аспект навчання вимагає істотного навантаження на домашній бюджет.

Початок навчального року - важлива подія в житті кожного школяра. Не менш сильні емоції відчувають його батьки. Однак, крім турботи про те, як дитина буде вчитися в школі, турботи батьків пов'язана з фінансовими витратами на придбання речей, які будуть потрібні їх дитині. Скільки ж сьогодні потрібно грошей, щоб економно зібрати дитину в школу в Україні?

У цій статті ми дамо поради як дешевше це зробити. Також наведемо невеликий список з найнеобхіднішими шкільними приладдям для школяра із середніми цінами на них.

Які речі необхідно придбати до навчального 2020 року?

Перш ніж дитина зможе гордо сісти в цьому непростому році за шкільну парту, її батьки повинні правильно підготуватися до значних витрат, пов'язаних з цим заходом.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Купівля одягу, зошитів та інших шкільних приладдя може серйозно вплинути на ваш бюджет. Щоб не розоритися, перевірте, що повинен містити шкільний стартовий набір!

Позитивною стороною весняного карантину стало те, що діти використовували менше канцелярії і не зносили речі. Тому багатьом батькам підготовка своїх дітей до нового навчального року обійдеться недорого. Однак є й такі сім'ї, де батькам доведеться купувати своїм дітям весь шкільний набір — від одягу і меблів для дому до великого списку канцелярії. Це, наприклад, батьки дітей, які «без п'яти хвилин» першокласники. Аналітики проаналізували цінову політику великих онлайн-магазинів і ціни в торгових точках, і з'ясували, що повна закупівля на одного школяра може скласти приблизно 10 тисяч гривень.

Вартість шкільного стартового набору залежить від вимог конкретної школи. Ціни на необхідні товари також залежать, серед іншого, від місця, де ви їх купуєте.

В першу чергу школяреві потрібні такі речі, як сумка і пенал з канцелярським приладдям. Крім того, врахуйте вартість підручників і зошитів, а також речей, в яких дитина буде ходити в школу.

Крім того, Україна давно вже ввела різні збори, пов'язані з початком навчального року, які, хоча і не завжди обов'язкові, але їх варто оплатити.

Що потрібно дитині з одягу

У виборі одягу зараз у батьків більше свободи. Минулого року Президент Зеленський скасував шкільну форму, тому при необхідності на одязі можна заощадити. За середніми оцінками аналітиків таких сайтів, як, наприклад, OLX або IZI, закупівля гардеробу за онлайн-оголошеннями коштуватиме до 1,5 тисячі гривень. Але якщо купувати вже не нові речі, то можна заощадити до 40% — близько 900 гривень.

Якщо дитині в школу потрібен повний комплект, і ви купуєте його в магазині, то він займе відчутну частину бюджету, і обійдеться більше 4 тисяч гривень.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Приблизний перелік найнеобхідніших речей в школу для дитини (середні ціни):

  • Сорочка / блузка (2 штуки) - 700 гривень
  • Піджак або кардиган - 400 гривень
  • Штани / джинси - 450 гривень
  • Спідниця або сарафан - 450 гривень
  • Черевики - 700 гривень
  • Портфель або ранець - 800 гривень
  • Спортивний костюм - 550 гривень
  • Кросівки або кеди - 600 гривень

Всього: 4650 гривень.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Що потрібно дитині з канцелярії

Канцелярські товари батькам обійдуться не дуже дорого. За підрахунками аналітиків, мінімальний набір канцелярських предметів для школярів на 2020 рік коштуватиме близько 700 гривень.

Втім, в наборі не врахована ціна планшета, який може стати найдорожчою покупкою. Планшет або смартфон в цьому році — одні з найнеобхідніших інструментів для навчання школярів і для такого нового, але дуже зручного донесення інформації як Інфографіка. Без них також неможливо організувати дистанційне навчання, яке, швидше за все ще не раз стане в нагоді.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

За новими санітарними нормами в школах повинні дезінфікувати всі поверхні, до яких часто торкаються учні. Це стосується і комп'ютерних класів. Оскільки клавіатуру комп'ютера важко продезінфікувати якісно, то деякі школи вирішили, що краще перейти на планшети на уроках інформатики.

Перелік канцелярських предметів для школяра на 2020 рік:

  • Зошит 12 аркушів, 10 шт. - 32 гривень
  • Обкладинки для зошитів, 10 шт. - 20 гривень
  • Щоденник - 40 гривень
  • Ручка кулькова, 5 шт - 45 гривень
  • Прості олівці, 5 шт - 40 гривень
  • Пенал - 150 гривень
  • Лінійка дерев'яна - 5 гривень
  • Точилка для олівців - 40 гривень
  • Ластик - 15 гривень
  • Альбом для малювання, 24 аркуша - 15 гривень
  • Фарби для малювання - 40 гривень
  • Пензлики для малювання, 5 шт - 35 гривень
  • Кольорові олівці, 18 шт. - 150 гривень
  • Кольоровий папір - 36 гривень

Всього: 663 гривень.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Зовнішній вигляд зошитів і іншого шкільного приладдя дуже важливий для дітей. Тому їх бажано вибирати разом з дитиною, з урахуванням того, які картинки подобаються вашому чаду.

Дитячий посуд

У 2020 році харчування в школах буде організовано по-новому. За рекомендаціями головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, в школах заборонили самообслуговування і "шведські столи", щоб мінімізувати ймовірність поширення коронавірусу. Керівництву шкіл пропонується розробити графік харчування, саджати по четверо дітей за столами, відстань між якими повинна бути не менше 1,5 м.

В багатьох школах столові мають невелику площу, і при новому графіку, коли шкільний буфет будуть відвідувати менші групи дітей, то якийсь клас просто не встигне поїсти. Тому в деяких школах планують запропонувати батькам давати дітям їжу з дому. Для цього учня треба забезпечити контейнерами для їжі і напоїв:

  • Ланчбокс - 150 гривень
  • Термос - 200 гривень

Всього: 350 гривень.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Дитячі меблі для дому

Також не слід забувати, що дитина вчиться не тільки на уроках. Звідси необхідність купити відповідний письмовий стіл, стілець і світильник для дитячої кімнати.

Не можна сказати, що покупка дитячих меблів - це дешево, особливо якщо вона розрахована на фізіологічні особливості дитини і не псує поставу. В даному випадку небажано економити на стільці, адже правильна постава - це основа догляду за хребтом дитини.

На комплект меблів доведеться витратити як мінімум 4 тисячі гривень. Єдиним плюсом для батьків можна вважати той факт, що меблі для навчання купуються на виріст - стіл і стілець можна піднімати по зростанню дитини, тому вони прослужить не один рік.

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Скільки коштує зібрати дитину в школу
Скільки коштує зібрати дитину до школи: Facebook

Зразкові ціни на меблі для школяра:

  • Письмовий стіл - 3 тисячі гривень
  • Стілець - 1,5 тисячі гривень

Всього: 4,5 тисячі гривень.