Останнім часом в Україні в одержувачів пенсійний виплат з'явилося дуже багато питань щодо дат, сум і термінів. Саме тому ми для наших читачів знайшли відповіді на найпоширеніші питання. До слова, з 1 липня 2020 року в країні змінився прожитковий мінімум, який безпосередньо впливає на багато державних виплат.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки повідомленню видання "Пенсійний кур'єр".

Як змінилися пенсійні виплати з 1 липня 2020?

З 1 липня у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, органи Пенсійного фонду провели перерахунки пенсій. Прожитковий мінімум до 1 липня був 1638 грн, а з 1 липня став 1712 грн. І саме з урахуванням цього прожиткового мінімуму було здійснено перерахунок: збільшено мінімальну пенсію з 1638 до 1712 грн, а також перераховано відповідні надбавки та підвищення, що залежать від розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Підвищення пенсій, скріншот: YouTube
Підвищення пенсій, скріншот: YouTube

Які підвищення отримали люди?

У кожного сума підвищення своя. Мінімальну пенсію на рівні прожиткового отримують зазвичай люди, у яких неповний стаж. А ось у пенсіонерів, які мають стаж 30 (жінки) і 35 років (чоловіки), пенсія не може бути нижче 2100 грн. Це та сума, яку було визначено з 1 травня 2020 року саме для людей, які мають великий стаж, але протягом певного періоду мали низьку заробітну плату. Для тих, у кого такої кількості стажу немає, розмір пенсії з урахуванням надбавок і підвищень, тобто загальна її сума не може бути менше мінімального розміру пенсії. Більш ніж на 100 грн підвищився розмір максимальної пенсії.

Крім того, законодавством визначено таке поняття, як мінімальна пенсійна виплата. Це коли загальний розмір пенсії не може бути нижче певної суми. Зокрема, сьогодні це особи з інвалідністю внаслідок війни. У них мінімальна пенсійна виплата, тобто загальний розмір пенсії не може бути нижче, наприклад для осіб з I групою інвалідності, 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Для осіб з інвалідністю II групи загальний розмір пенсії не може бути нижче 525% прожиткового мінімуму, а для III групи - 360%. Тобто зі зміною прожиткового мінімуму ці виплати значно підвищуються.

Пенсіонери, фото - znaj.ua
Пенсіонери, фото - znaj.ua

Коли буде наступний перерахунок?

Аналогічний перерахунок пенсій відбудеться 1 грудня. Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зросте до 1769 грн. Відповідно збільшиться і мінімальна пенсія, і відповідні надбавки і підвищення, що залежать від розміру прожиткового мінімуму.

Чому пенсії невеликі?

Розмір пенсії кожного пенсіонера залежить від тривалості його страхового стажу та розміру заробітної плати, яку він отримував у період роботи і з якої здійснюється розрахунок пенсії. Тому причиною маленької пенсії є або невисока заробітна плата людини за трудовий шлях, або невеликий страховий стаж.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, дніпрянка викинула рюкзак на звалище і знайшла на ринку: "Новий завоз".

Як повідомляв Знай.uа, зарплати і пенсії українців постраждають від боргів по комуналці: заберуть і не запитають.

Знай.uа писав, горе-медики злякалися коронавірусу і залишили тіло пенсіонерки в під'їзді, сусіди повстали.