Перший день осені став не тільки початком нового учбового року для українських школярів – саме 1 вересня до активного режиму роботи повернулися і нардепи. Офіційне відкриття четвертої сесії Верховної Ради ІХ скликання стартувало о 12.00, після чого парламентарі розглянули перші питання з порядку денного. Що саме розглядали та які законопроєкти викликали найбільший супротив в сесійній залі, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Розбіжності викликали зміни в Законі "Про туризм"

Першою гучною заявою, що прозвучала з трибуни Парламенту майже одразу після офіційної промови Дмитра Разумкова, стало звернення нардепа Гео Лероса - він звинуватив президента Володимира Зеленського у підпалі своєї машини.

Гео Лерос - фото зі сторінки Фейсбуку Geo Leros
Гео Лерос - фото зі сторінки Фейсбуку Geo Leros

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Згодом же, після одностайного прийняття законопроєктів щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, що потребують особливої уваги та підтримки, та змін щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, справа дійшла і до спірних питань в порядку денному.

Цього разу, одним з таких став Проект закону № 2673 про внесення змін Закону України "Про туризм" (щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг), обговорення якого переросло в досить тривалу дискусію.

"В законопроєкті є ряд застережень, які хотілося б, аби представники профільного комітету, виправили. Мова йде про присвоєння зірок. Буквально нещодавно в цій залі було проголосовано Закон про гральний бізнес – і щоб у нас не вийшло так, що в квартирі, де є 6 ліжок, мали можливість розмістити автомати. Тому фракція "Батьківщина" підтримує законопроєкт в 1-му читанні, а далі – доопрацьовуємо", – відзначає нардеп Сергій Євтушок.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua

Відверте "Проти" висунутому на розгляд законопроєкту висловили і представники групи "Партія "За майбутнє"".

"Мені цікаво взагалі, звідки такі законопроєкти з'являються. Тобто, фактично, у нас казино буде у кожному куточку, де хтось буде орендувати якийсь шматочок площі. Автор Закону вирішив розширити коло суб'єктів, щоб готель зміг відкрити будь хто: навіть бомж, людина, якої, взагалі, не існує, і замість власника можна орендувати тепер. Якщо його почитати глибоко, то там закладені великі корупційні ризики", – наголошує народний депутат Антон Яценко.

А от представники фракції "Голос" акцентували увагу на дещо інших аспектах.

"Дійсно, туризму потрібна серйозна реформа і Закон Про туризм значно має бути доопрацьований. Але хочу звернути увагу, що ті, хто буде підпадати під готельну категоризацію, будуть платити туристичний збір – зараз же цей ринок знаходиться в тіні і ніхто туристичного збору з квартир, які здаються, не платить. Тому потрібно доопрацювати не тільки цей законопроєкт, а й Бюджетний і Податковий кодекси", – підкреслила Юлія Клименко.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Втім, в решті решт, даний проєкт Закону був таки прийнятий в першому читанні.

Слідом за ним був прийнятий за основу і тематичний проєкт Закону №3103 "Про внесення зміни до статті 268 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб". Підтримала його більшість парламентарів – проєкт зібрав 341 голос.

Графік роботи та осінні плани

Що ж стосується найвагоміших напрямків роботи нардепів впродовж відкритої сесії, то, за словами Голови Парламенту Дмитра Разумкова, основними стануть 3 головних питання.

"Перше – це друга хвиля коронавірусу, адже всі ви бачите кількість захворівших не тільки в Україні, а й Європі і США. Друге – це глобальна економічна криза. На цій сесії буде великий виклик – державний бюджет України на 2021 рік. Я дуже сподіваюся, що і ми, і Уряд своєчасно зробимо все залежне від нас, щоб держава увійшла в новий рік з гідним кошторисом. І третє – це місцеві вибори", – резюмував Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua
Дмитро Разумков - фото Знай.ua

Затвердили нардепи і графік роботи на перший тиждень вересня.

2 вересня

З 10.00 до 14.00, перерва з 12.00 до 12.30;

3 вересня

Робота у сесійній залі з 10.00 до 12.00, з 12.00 до 12.30 – перерва, далі робота до 15.00;

4 вересня

О 10.00 – Година запитань до Уряду, робота у сесійній залі до 13.00, далі по 30 хвилин на оголошення запитів народних депутатів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.