"Гарячою" новиною третього робочого дня парламентарів в сесійній залі Верховної Ради стала заява про негайний виклик міністра охорони здоров'я Максима Степанова із детальним звітом про стан забезпечення українських медзакладів. Не менш вагома частина пояснень стосуватиметься незмінного дотримання прийнятої за часів правління попередньої влади "ганебної" реформи, ініційованої ексміністром Уляною Супрун – замість цього українці давно мали отримати повністю відреформовану систему. Про це стало відомо під час брифінгу нардепів, що відбувся 3 вересня в кулуарах Верховної Ради. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Засідання Верховної Ради, фото: Знай.uа
Засідання Верховної Ради, фото: Знай.uа

Степанова чекають з детальним звітом на Годині до Уряду

В першу чергу, мова йшла про абсолютну відсутність кроків у напрямку переформатування курсу та розвитку медичної системи, що були однією з топових позицій передвиборчої кампанії чинного президента та провладної в Парламенті партії "Слуга народу".

"Та ганебна медична реформа в Україні, яку розпочала пані Супрун і проголосовану ще депутатами VІІІ скликання, продовжується. І, незважаючи на обіцянки президента Володимира Зеленського, монокоаліції і міністра Степанова про те, що вони будуть вносити туди зміни, ми бачимо її наслідки на власних округах. Жодних конкретних кроків щодо реформування системи немає – є тільки відмовки. Наразі масово скорочується медичний персонал, а 300 лікарень в цьому році не тільки не можуть доотримати фінансування, а вони фактично під кінець року стоять на межі закриття", – повідомив в ході брифінгу Член депутатської групи "Партія "За майбутнє" Дмитро Лубінець.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Як наголосив нардеп, якщо у найближчий час профільний міністр Степанов не звернеться до прем'єр-міністра і до Парламенту з тим, щоб виділити додаткове фінансування і профінансувати усі лікарні – районні, місцеві, міські, селищні – то в новому 2021 році Україна залишиться просто без медицини.

Це стає абсолютно очевидно після візиту на виборчі округи та спілкування з місцевими медиками.

"Пан Шмигаль і пан Степанов, закінчуйте свої "експерименти" над громадянами України. Ви вже довели до того, що медики просто звільняються і їдуть з нашої країни. Закінчиться все тим, що ви то точно поїдете в інші країні, а вся решта громадян лікується тут. І це на тлі того, що пандемія коронавірусу нікуди не ділася. Зараз ідуть розмови про те, що лікарні мають самі собі заробляти фінансування, але яким чином, пане Степанов? Якщо Ви особисто щоразу закликаєте громадян без потреби не йти до лікарень? Ви ж самі собі протирічите", – відзначає Член Тимчасової спеціальної комісїї Верховної Ради з питань формування і реалізації державної політики щодо відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України Дмитро Лубінець.

лікарня, фото: Nataliia Popova, Facebook
лікарня, фото: Nataliia Popova, Facebook

І, схоже, ухилитися від чітких і ґрунтовних відповідей ані міністру охорони здоров'я Максиму Степанову, ані прем'єр-міністру України Денису Шмигалю цього разу не вдасться. На погоджувальній раді було узгоджено рішення про виклик Степанова до Парламенту з розлогим звітом – нардепи вимагають від профільного міністра детального пояснення щодо нинішнього медичного забезпечення українців.

Чи дійде до повторної заяви про звільнення?

Як повідомляв Знай.ua, кілька місяців тому ситуація дійшла до піку критичності і вимоги парламентарів звільнення міністру охорони здоров'я. Причиною тому стала купа сумнівних питань щодо реального стану із медзабезпеченням лікарень та викриттям факту відвертої брехні Максима Степанова щодо критично необхідної партії захисних костюмів для українських медиків.

Ініціатива про звільнення Степанова надійшла у травні від представників "Голосу".

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Максим Степанов, якого вже всі охрестили як Максим Костюмов, нам в черговий раз збрехав. Ми всі почули, що до нас приїхали костюми і їх почнуть розвозити медикам. Так от я вчора була на митниці – не приїхали костюми. Замість 72 тисяч костюмів, які мали б захищати наших медиків, приїхало 29. Нам просто брешуть в той час, коли в Україні щодня 100 медиків інфікуються Covid-19", - повідомила член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

Як зазначила нардеп, Міністерство охорони здоров'я фактично вчинив злочин: спочатку закупивши костюми в 3 рази дорожче, а згодом блокуючи їх поставку.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

"Вони спочатку хотіли на цьому заробити – вони заробили. А тепер вони роблять злочин, тому що навіть на зароблених костюмах вони починають вбивати, не привозячи їх. У нас, як у Парламенту, зараз є лише один вихід – ми всі зараз маємо підіймати питання заміщення Міністра охорони здоров'я. Сьогодні фракція "Голос" почне збирати підписи, щоб ця людина пішла з посади, і прошу кожного з вас підписати Постанову про зміщення Міністра, який краде і вбиває", – зазначила тоді Олександра Устінова.

Та до звільнення справа так і не дійшла. Втім, чим закінчиться дискусія цього разу, поки невідомо.

Максим Степанов, фото РБК
Максим Степанов, фото РБК

Діалог парламентарів із викликаним міністром охорони здоров'я має відбутися під час Години запитань до Уряду – 4 вересня о 10.00 в сесійній залі Верховної Ради.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.