Мати бійця АТО Ольга Погребняк отримала офіційне повідомлення про смерть сина, а вже через рік зустріла його живим. Це сталося, коли вона повернулася з Волині, де була у сестри. Мешканка Львова у 46-річному віці одна з двома синами. Один з них 22-річний Олексій, якого влітку 2014 їй довелося проводити на війну, і семирічний Микита. Про це повiдомили на сайтi depo.ua.

Читайте Знай в Google News!

Точніше, виходячи з її слів, вона в якийсь із днів прийшла додому з роботи і побачила на столі записку, в якій говорилося, що син пішов добровольцем, і лише через пару тижнів він подзвонив і повідомив, що живий.

25 серпня жінка Востаннє розмовляла з сином, проте трьома днями пізніше — їй повідомили, що Олексій мертвий. Вона розповіла, що спочатку повірила паперам, однак після того як не віддали тіло, почала сумніватися.

З того моменту їй було важко повірити, що сина немає. "Всі спроби щось дізнатися були марними. Я шукала інформацію всюди, навчилася користуватися "Фейсбуком", відкрила свою сторінку", – розповіла Ольга.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Три місяці по тому вона вирішила зайти в розділ "Непізнані трупи", який розташовується на сайті МВС, де серед багатьох понівечених тіл не змогла впізнати свого сина, що і було невеликим полегшенням.

У травні їй прийшло повідомлення зі словами "Мама, я живий". Однак вірити подібної інформації їй не хотілося, знаючи про всілякі шахраїв. У Службі безпеки України визначили лише те, що повідомлення було відправлено з території Донбасу.

Ближче до річниці смерті сина, 5 серпня, жінці приснився кущ калини, який уособлює будинок і символізує материнство, за словами Ольги. Дев'ятого числа жінка присвятила Олексію вірш і наступного дня він повернувся додому.

"Я поїхала до сестри на Волинь відвідати Микиту, він у неї гостював. Повертаюся ввечері додому, а сусідка баба Дуся каже: "Олечка, у вас під дверима з суботи якийсь хлопець сидить". Я до себе, а там Олексій! Мені ноги підломилися...",- повідомила Ольга.

Він весь цей час перебував у полоні, змарнував і залишився зі шрамами на голові і щоці. У нього не було кількох зубів і явно неправильно зрощені ребра, які дивно стирчали з-під шкіри. Чоловік здригався від різких звуків, закриваючи голову руками і кричав ночами уві сні.

Їй не вдалося допомогти синові, викликавши психолога, так як той рознервувався, перевернув стіл і закрився у себе в кімнаті. А офіційні дані про кількість загиблих в Іловайську він порахував брехнею, назвавши те, що відбувається там "справжнім пеклом". У якийсь момент жінка сиділа за комп'ютером до четвертої ранку, коли до неї підійшов Олексій і запропонував випити.

Тоді-то він і розповів про всі жахи війни, які йому довелося пережити. І про хлопців, які не повернулися додому. "Про те, що він відчував, коли їх бомбили з "Градів" під Іловайськом, коли перед його очима все змішалося, коли він не розумів, де небо, а де земля, коли не знав, куди бігти і що робити. Коли зрозумів, що Допомогти може тільки Бог, коли друг, з яким він розмовляв пару хвилин тому – мертвий, і у нього закінчилися сили тягнути його, коли почав звинувачувати себе за те, що вижив", – розповіла жінка.

З цього обговорення вони перейшли до інших бійців, які залишилися непогребеннимі або потрапили в полон, а їх рідні досі знаходяться в невідомості.

"Мене переповнювало бажання підтримати всі жіночі серця, які також, як і я колись, не знають, що з їхніми синами і чоловіками. Мабуть, вони також повинні заявити про себе, щоб розділити свій біль, і у нас з'явиться можливість докопатися, що ж насправді сталося з їх рідними. Бажання допомогти підштовхнуло нас з Альошею створити загальний список тих, хто загинув або пропав безвісти", – заявила Ольга.

Безліч людей запропонували допомогу в зборі інформації, так як мали свої власні списки або бажали обробляти дані, створити окремий сайт для публікації. Подібне заняття допомогло Олексію спокійніше спати, відновити документи і більше спілкуватися. Але і не тільки воно, ще — приїхала Олена, яка допомагала йому повернутися додому.

Тепер у будинку, де останні роки жінка проживала лише з маленьким сином, живе велика сім'я з котом на ім'я Барсик. Тепер їй достатньо бачити Олексія з дівчиною і мріяти про онуків. Ольга є символом надії для багатьох українців.

"Не помиляється материнське серце. Повірте, воно точніше будь-якого приладу, його не обдуриш. Дорогі жінки, не здавайтеся, моліться, вірте своєму серцю, а не тому, що говорять оточуючі. Вірте і сподівайтеся, незважаючи ні на що і всупереч усьому!"- радить вона.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в центрі Києва відрізали голову відомому італійцеві.

Як повідомляв "Знай.ua", під Харковом безстрашний тракторист врятував від вогню 20 будинків - поки пожежники збиралися.

Знай.ua писав, на Донбасі потужна стихія атакувала українських захисників, стає жарко - горять сотні гектарів.