Ранкове пленарне засідання Верховної Ради, що стартувало о 10.00 4 вересня, розпочалося з "перефарбування" сесійної зали у кольори прапору Білорусі. На момент оголошення Дмитром Разумковим про офіційне відкриття засідання, було зареєстровано всього 148 нардепів. Решта із необхідного кворуму у цей момент була задіяна у масовій акції підтримки народу сусідньої держави, де, попри чисельні сутички із правоохоронцями, кількість учасників мирних протестних акцій лише зростає. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

протести в Білорусі, фото GettyImages
протести в Білорусі, фото GettyImages

"Жыве Беларусь!" об'єднала всі фракції – нардепи проти диктатури та биття кийками

До акції щодо проведення вільних виборів в Білорусі долучилися представники абсолютної більшості фракцій.

Десятки парламентарів, зібралися біля трибуни і президії, покривши значну частину сесійної зали біло-червоними прапорами.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео
Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео

"Коли білоруський народ виходить захищати свою свободу, то я бачу перед очима Михайла Жизневського – білоруса, який загинув на Майдані, захищаючи українську свободу, та Олександра Тарняковського, який загинув у Мінську, захищаючи із серпня цього року білоруську свободу. Свобода, людська гідність, права людини не мають державних кордонів, геополітичних вподобань і не мають партійної приналежності. Тому, незалежно від нашої фракційної приналежності, ми мусимо стояти разом з білоруським народом", – підкреслила нардеп Ліза Ясько з фракції "Слуга народу".

Як відзначили нардепи, у сучасному світі ХХІ століття не може бути ситуації, коли в центрі Європи є країна, у якій не визнані президентські вибори. Зокрема, наголошуючи на необхідності проведення офіційних перевиборів із допуском опозиційних кандидатів та залученням міжнародних спостерігачів.

"Не може бути ситуації, коли в країні залишається режим, який розмовляє зі своїми громадянами шляхом насильства і ганьби. Російська Федерація присилала сюди своїх наймитів, і далі присилає на Донбас, окупувала Крим – тому не можна дозволити їм зробити те саме з білоруським народом", - відзначає голова фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео
Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео

Підтримку народу держави-сусіда висловив і члени фракції "Європейська Солідарність". Як наголосив одіозний нардеп Олексій Гончаренко, "диктатор Лукашенко зливає Білорусь Путіну і цього не можна допустити – але на кожного Олехандро зустріне Леді Гага!".

Лукашенко і Тихановська, колаж kp
Лукашенко і Тихановська, колаж kp

До кольорової акції підтримки – ще 2 законопроекти

У розрізі проведених виборів президента Білорусі та подальшого "вибухового" конфлікту між місцевими правоохоронцями і учасниками акцій протесту щодо їх результатів, українські парламентарі вирішили підтримати громадян держави-сусіда ще й на законному рівні.

31 серпня було зареєстровано 2 тематичних Законопроекту – № 3054а "Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання результатів виборів Президента Республіки Білорусь" та № 3053а "Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь".

Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео
Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео

"Президентські вибори в Республіці Білорусь, проведені 9 серпня 2020 року не були ані вільними, ані чесними і пройшли в умовах цілковитої відсутності змагань між кандидатами, їх рівного доступу до ЗМІ, невідповідності процедури виборів стандартам ОБСЄ та Ради Європи. А також неприсутності на них спостерігачів від авторитетних міжнародних організацій. Вибори пройшли з істотними порушеннями, численними відмовами в реєстрації кандидатів, непрозорим підрахунком голосів виборців, неприпустимими залякуваннями опонентів, їх ув’язненнями, створенням перешкод незалежним національним спостерігачам на виборчих дільницях, порушенням права виборців на вільне волевиявлення. Офіційно оприлюднені результати проведених за таких умов виборів Президента Республіки Білорусь не можуть відображати реального волевиявлення білоруських громадян", – зазначено в тексті Законопроекту № 3053а.

Наразі ці Проекти Постанов перебувають на розгляді членів профільних комітетів, та вже найближчим часом мають бути винесені на розгляд і голосування в сесійній залі.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.