Початок опалювального сезону в Україні вже не за горами - він стартує через півтора місяця, а разом і збільшення сум в платіжках за комунальні послуги.

За словами експертів, якщо опалення і гаряча вода в цьому році, можливо, й коштуватимуть дешевше, то тарифи на світло і холодну воду зростуть суттєво. Про це пише видання vesti

Тепло і гаряча вода подешевшають

Як саме зміняться тарифи в цьому опалювальному сезоні, наразі невідомо. Але вже зрозуміло, що різкого зростання не передбачається. Більш того, сприятлива для України кон'юнктура на зовнішніх ринках дає всі передумови до зниження тарифів.

У цьому році Міністерство розвитку громад і територій підрахувало, що оптимальна ціна газу, яку слід закладати в тариф, становить 4,048 тис. грн.

"Тому ми можемо констатувати, що на наступний опалювальний сезон 2020-2021 року тарифи для споживачів будуть знижені", - сказала в ході недавньої зустрічі з представниками місцевої влади заступник голови Мінрегіону Наталія Хоцянівська.

За словами співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, зниження тарифів, дійсно, може статися: "Мабуть, це може бути перший раз за останні п'ять років".

При цьому, за словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, навіть якщо тарифи і знизяться, не можна виключати різних маніпуляцій з боку постачальників, до яких вони змушені будуть вдаватися, щоб заощадити.

"Раз влада обіцяє знизити, то може бути номінально так і буде. Але реально не можна виключати ймовірності прихованого зростання тарифів за рахунок неякісного надання послуг: постачання - з невеликими перебоями, температура теплопостачання - нижче норми", - говорить Охріменко.

Втім, деякі міста вже оприлюднили ймовірні майбутні тарифи. Наприклад, в Харкові тарифи на тепло вже зменшили для всіх категорій на 13-19%. Також про плани на 15% знизити вартість опалення і гарячої води заявили влади Бердичева.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Однак українці навряд чи зможуть відчути реальне зменшення навантаження на свій бюджет.

Опалення, фото: poglyad.tv
Опалення, фото: poglyad.tv


Світло може подорожчати майже вдвічі

Паралельно з імовірним зниженням тарифів на тепло і гарячу воду вже з 1 жовтня Міненерго планує підвищити ціну на перші 100 кВт-год електроенергії для населення практично в два рази - з 0,9 грн до 1,68 грн. Такі плани були оприлюднені в ще презентації меморандуму про скорочення "зеленого" тарифу. Однак в підсумковому документі ця норма була прибрана. Але це не виключає ймовірності того, що до цього питання влади незабаром повернуться.

"На тлі урізування обсягу виробництва дешевої електроенергії на атомних станціях, а також різкого зростання частки дорогою" зеленої "енергетики це питання може бути ще на порядку денному", - сказав "Вістям" Бондаренко.

При цьому, як раніше зазначав глава комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, щоб повністю покрити "зелені" тарифи, потрібно або на 100% підвищити тарифи для населення, або ж підвищувати їх на 50% для промисловості. Зрозуміло, з політичних міркувань влада не готова ні до одного з двох варіантів. Особливо перед місцевими виборами. Нагадаємо, ціна кіловат-години "струму" для населення залишається незмінною з 2017 року.

Світло, скріншот: YouTube
Світло, скріншот: YouTube

Холодна вода

Крім того, у пік опалювального сезону в різних регіонах країни очікується зростання тарифів на холодну воду. Так, за інформацією НКРЕКУ, з 1 січня 2021 року вартість холодної води зросте в середньому на 22%.

"Підприємства аргументували необхідність підвищення тарифу зростанням зарплат співробітників, підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали, реагенти і електроенергію", - роз'яснили в НКРЕКУ.

Очевидно, що відсоток підвищення буде різний: чим дорожче коштує вода сьогодні і чим більше її споживачів, тим у відсотках зростання цін буде меншим. І навпаки.

без гарячої води, скріншот з відео
без гарячої води, скріншот з відео

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, тарифи на газ різко стануть вищими

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям перерахують тарифи за світло

Також Знай.ua писав, в Україні подорожчає проїзд і зникнуть маршрутки через реформу Кабміну.