Ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін наказав атакувати українські позиції поблизу селища Шуми.

Про це повідомляється на сайті самопроголошеного голови «ДНР».

«Офіційно заявляю, що відповідно до пункту «е» додаткових заходів мною ухвалено рішення видати наказ про відкриття вогню по незаконно зведених інженерних спорудах в районі населеного пункту Шуми (600 метрів на північний схід від населеного пункту Шуми — район обладнаних українських позицій з центром із координатами 48 градусів 22 мінути 57 секунд північної широти і 37 градусів 56 мінут 55 секунд східної довготи)», — йдеться в повідомленні.

Також Пушилін закликав українську сторону «з 08:00 7 вересня 2020 року забезпечити відсутність особового складу в зазначеному районі.

«Нам не потрібні людські жертви. Нам не потрібен зрив перемир’я», — додав ватажок бойовиків.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

За словами Пушиліна, Україна нібито порушує один із пунктів домовленостей щодо режиму припинення вогню.

Своєю чергою глава МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі одного з українських каналів заявив, що у зв’язку з заявою бойовиків українська сторона ініціює позачергове засідання Контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

«Наш президент був поінформований про це, він надзвичайно стурбований. Ми одразу зробили крок у відповідь: ми, Україна, скликаємо позачергове засідання Тристоронньої контактної групи буквально на завтра [6 вересня]», — сказав він.

У разі атаки бойовиками українських позицій військові дадуть адекватну відповідь усіма наявними силами й засобами, а саме звинувачення Пушиліна щодо нібито порушення Україною режиму припинення вогню «не відповідає дійсності та є провокативним».

Про це заявив командувач Обʼєднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко.

«Мною разом із керівником української сторони СЦКК здійснено перевірку фактів, викладених у заяві так званого голови «ДНР» щодо обладнання українською стороною інженерних споруджень у районі населеного пункту Шуми Донецької області з відповідними координатами (48°22ʼ57ʼʼN 37°56ʼ55ʼʼE). За результатами перевірки встановили, що це звинувачення не відповідає дійсності та є провокаційним», — наголосив він.

За словами Кравченка, заява Пушиліна політична та має на меті зрив домовленостей, що були досягнуті 22 липня Тристоронньою контактною групою про додаткові заходи з дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню.

«За вказаний період українська сторона порушень домовленостей в населеному пункті Шуми не здійснювала, як і протилежна сторона. У разі застосування вогневого впливу збройними формуваннями Російської Федерації по території України, командування Об’єднаних сил залишає за собою конституційне право на захист територіальної цілісності України з наданням адекватної відповіді всіма наявними силами та засобами», — додав генерал-лейтенант.