Щодня тисячі людей по всьому світу з певних причин відмовляються від своїх дітей. Будучи неготовими до колосальної відповідальності батьківства, вони прирікають малюків на життя в інтернатах, або й гірше - просто на вулиці.

Усі ми знаємо такі випадки, але поняття не маємо, як вирішити подібну проблему і захистити новонароджених. Саме з цієї причини в якості експерименту у штаті Небраска 2008 року запровадили закон про "Тиху гавань". Він передбачав можливість безкарно залишити дитину, не боячись арешту, суду чи соціальних служб. Але хто б міг подумати, що документ призведе до неймовірних наслідків...

Будинок-інтернат, скріншот: YouTube
Будинок-інтернат, скріншот: YouTube

Як пригадала на своїй сторінці у Facebook блогерка Юлія Куфман, небажання мати дітей - це природна реакція, яку не можна засуджувати. Втім, влада вже за тиждень після цього закону схаменулася і зрозуміла: він був фатальною помилкою для всього штату.

сироти / фото: Анна Бабенко
сироти / фото: Анна Бабенко

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Почали масово відмовлятися...Але проблема: серед дітей не було новонароджених. 36 дітей були залишені в державних лікарнях, 22 з них були старшими за 13 років. Бабуся віком 51 рік залишила свого 12-річного хлопчика. Батько кинув родину: дев'ять дітей віком від 1 до 17 років", - зазначає вона.

Зупинити хвилю масових відмов було важко. У мережі почали писати сотні повідомлень під анонімними ніками матері, які не могли впоратися із напругою та навантаженням. Деякі з них просто змушують серце похолоти, як ось наприклад меседж Анни у блозі "Секретні зізнання":

"Я подавлена. Я ненавиджу бути мамою!", згодом її однодумиця Джинна, яка завагітніла у 42, додала: "Я теж ненавиджу материнство. Кожен день такий же, як і попередній. І тільки подумати - коли я звільнюсь, мені буде 60, життя скінчено... Материнство нагадує тюремний термін. Це монотонна, виснажлива і невдячна робота....".

Одна мама з Вашингтона підписалася під цими словами і сказала, що якби дізналася про другу вагітність, то не роздумуючи побігла б робити аборт. Траплялися й скарги на те, що чоловіки жодним чином їм не допомогають, від чого стає все важче.

Фото з інтернату, Facebook Олега Григорьєва
Фото з інтернату, Facebook Олега Григорьєва

Ми не маємо морального права оцінювати дії цих жінок позитивно, чи негативно - усі можуть мати свою позицію, котра буде відмінна від чиєїсь. І залишати дитину, звісно, болісно і небажано. Та саме цей закон про "Тиху гавань" і дав зрозуміти матерям не тільки зі США одну досить важливу річ: перш ніж завагітніти, треба добре подумати, наскільки ви готові до безсонних ночей і випробувань?

А якщо ні, скористатися допомогою друзів, психологів, в решті решт є купа прикладів, коли навіть у неповній родині невеликого достатку виростають виховані, чемні і талановиті діти. І головне - тоді їх значно менше в інтернатах та на вулицях, з нещасними очима в очікуванні єдиного дива: коли ж прийде мама?...

Нагадаємо, батько першокласниці поскаржився на релігійний тиск у школі.

Як повідомляв Знай.ua, на Закарпатті шахраї обібрали пенсіонерку.

Також Знай.ua писав, що українцям збільшать вік виходу на пенсію.