Види допомоги на дитину бувають різні. Спробуємо розібратися у всій різноманітності й нововведеннях 2020 на Україні. Дізнайтеся: яка соціальна допомога й кому може виплачуватися? Чи можна оформити онлайн? Які документи для її отримання потрібні? Та куди звернутися по допомогу у разі чого? Читайте докладніше про всі нюанси із приводу оформлення соцдопомоги.

Загальна актуальна інформація про соціальну допомогу

Оформлення допомоги від держави на дитину можливе при її народженні, у разі інвалідності або із важким захворюванням, матері-одиначці, багатодітним сім'ям, у разі усиновлення.

У цій статті ви зможете дізнатися: у якому розмірі можна отримати матеріальну дотацію, пов'язану із народженням першої дитини? Чи можна у 2020-му отримувати соціальну допомогу на народження другої, третьої дитини? І який її розмір?

Чи можна отримати якусь допомогу на операцію чи лікування дитині? Чи належить допомога від держави опікунам? Ми постараємося відповісти у цій статті на ці та багато інших питань, що стосуються виплат дітям.

Матеріальна державна допомога на дітей та інші державні виплати закладена у держбюджеті 2020. У його проекті враховується зростання прожиткового мінімуму, тому мали місце відповідні незначні підвищення деяких соціальних виплат.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

При народженні дитини батьки мають право отримати 41 тис. 280 грн. Одноразова виплата при цьому становить буквально четверту частину всієї суми - 10 тис. 320 грн. Уся решта грошей розбивається на 3 роки рівними частинами.

Якщо новонародженого усиновили, то його батьки також мають повне право отримувати соцдопомогу після усиновлення. Сума коштів та порядок виплат однаковий, як і для родини, у якої своя дитина.

Після того, як одноразова допомога прийшла, решта суми приходитиме у розмірі 860 грн. щомісяця протягом 36 місяців. Однак неважливо, перша це дитина, друга чи третя. Розмір соцдопомоги при народженні кожної дитини нараховується вищезазначеним способом із 2014-го року.

Тобто отримання матеріальної допомоги при народженні дитини здійснюється однаково. Перша сума приходить цілком. Решта щомісячна однакова навіть якщо це друга або третя дитина у сім'ї. Однак у багатодітній сім'ї є додаткові права для отримання іншої соціальної дотації.

Терміни оформлення допомоги, зразок заяви

Якщо говорити про термін оформлення допомоги для новонародженого, то це період до 12 місяців із дня його появи на світ. Допомогу може оформити як один із батьків, так і опікун. Для цього необхідно звернутися до органів соцзахисту населення за місцем проживання того, хто подаватиме заяву.

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

В умовах карантину Україна у зв'язку із пандемією коронавіруса багато у чому перейшла на режим онлайн. Це стосується й можливості оформлення матеріальної допомоги при народженні дитини.

Міністерство соцполітики поінформувало населення, що є можливість оформити соцдопомогу на народження онлайн. І деякі користувачі вже оформляли держдотацію таким чином, встигнувши оцінити достоїнства\недоліки послуги.

Для цього необхідно використовувати електронний цифровий підпис. У такому випадку користувачеві досить зайти на веб-ресурс Міністерства соцполітики. І авторизуватися на сайті.

Якщо ви хочете оформити державну допомогу онлайн, доведеться заповнити е-заяву. Для цього після авторизації необхідно ввести дані свідоцтва про народження сина чи дочки, вказати паспортні дані батьків, їх індивідуальний ідентифікаційний номер.

У разі переваги отримування соцкоштів на банківську картку, знадобиться також номер рахунку в банку (формат IBAN). Скани документів робити не потрібно. Лише ввести інформацію у відповідні поля. У разі, якщо місця реєстрації та фактичного проживання матері та батька відрізняються, необхідно буде їх вказати.

Потім потрібно обрати спосіб отримання грошей: поштове відділення або банківський переказ. Потім система із автоматичного принципом підтягне територіальний орган соцзахисту, який розгляне ваш запит. Але врахуйте, що електронна форма запиту на офіційному сайті Мінсоцполітики оформляється при наявності е-підпису.

Таким чином, ви можете подати онлайн е-заяву для оформлення допомоги без відвідування органів соцзахисту. Увійти до системи на сайті за допомогою ЕЦП або електронної адреси.

Якщо ви персонально звертаєтеся до органів соцзахисту населення за місцем проживання, тоді зробіть копію паспорта та свідоцтва про народження немовляти. Якщо ви - опікун, надайте відповідний документ, що підтверджує цей факт.

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

На місці вам необхідно буде написати та підписати заяву про виплату. Зразок заяви при призначенні всіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг можна подивитися тут.

Нюанси при оформленні: народження за кордоном, смерть, позбавлення прав

Часом трапляється так, що мама тимчасово перебувала за кордоном. А її місце проживання, наприклад, Київ чи будь-який інший населений пункт (мається на увазі Україна). І мама народила малюка у той період, коли була за кордоном.

У такому випадку їй варто звернутися до відповідних органів держави, де вона перебувала на той момент. І привести із собою до України документ, що підтверджує народження сина чи дочки за кордоном.

Якщо породілля знаходиться у слідчому ізоляторі, тоді у разі народження малюка вона повинна буде подати відповідну заяву органу управління такого закладу, який протягом десяти днів передасть підписану нею заяву й копію документа про народження органу соцзахисту.

Є випадки, коли державна матеріальна допомога може бути припинена:

  • Дитина померла або мала місце смерть одержувача соцдопомоги.
  • Гроші використовувалися не за призначенням.
  • Батьків позбавили прав або опікунів позбавили опікунства.
  • Перебування матері/батька у тюрмі.

У таких випадках повинна здійснитися передача на держутримання дитини (за винятком його смерті).

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Інші виплати на дітей

На дитину можуть виплачуватися й інші соцвиплати. Наприклад, із опіки та піклування терміном на 12 місяців. У такому випадку опікуни або піклувальники зможуть отримувати соцдопомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів до досягнення дитиною 18-річного віку.

Але тільки, якщо дитина не перебуває на держопіці. Через рік соцдопомогу перепризначають. Відповідна перевірка показує, чи є підстави для припинення виплат або їх можна продовжити.

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Батьки дітей із інвалідністю, які мають відповідну медичну довідку, отримують 70% прожиткового мінімуму. У 2020-му році цей прожитковий мінімум змінювався.

У результаті маємо такі показники допомоги на дітей, які втратили працездатність: із 01.01.2020 - 1 тис. 146 грн. 60 коп., із 01.06.2020 - 1 тис. 198 грн. 40 коп., із 01.12.2020 буде 1 тис. 238 грн. 30 коп.

Якщо людина, яка доглядає за дитиною-інвалідом, не зайнята на роботі, не вчиться, не служить, то сума надбавки залежатиме від групи/підгрупи інвалідності. За винятком підгрупи А - тут не має значення й становить 100% прожиткового мінімуму. На другого непрацездатного виплачується лише 50%.

На лікування важкохворих дітей держава надає у 2020-му році аналогічні виплати, як і на дітей, які втратили працездатність. Багатодітним сім'ям соцдопомога призначають на третю й кожну наступну дитину, поки не виповниться 6 років. Виплати здійснюються із того місяця, коли було надано заяву.

Якщо йдеться про народження двох, трьох дітей одночасно, тоді сім'я може отримати статус багатодітної. Виплата соцдопомоги на кожну дитину в такому випадку - 1 тис. 700 грн. на кожну.

Державою також передбачається тимчасова допомога на дитину віком до 18 років, батьки якої не платять аліменти. Наприклад, один із батьків перебуває у в'язниці й проти нього ведеться кримінальне провадження або здійснюється примусове лікування.

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Можливо, адресна невідомість - у разі, коли місце проживання батьків не встановлено. А також, якщо батько чи мати недієздатна, або перебуває на строковій військовій службі. Розмір такої соцдотації еквівалентний різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини й середньомісячним доходом сім'ї із розрахунку на одного за останні півроку.

Матерям-одиначкам або батькам-одинакам передбачені виплати у розмірі між 100% прожиткового мінімуму й доходом сім'ї на місяць із розрахунку за останні півроку. Давайте розглянемо на прикладі.

Припустимо, мама неодружена. І сама виховує двох дітей віком 5-ти та 7-ми років. Її заробітна плата за останні півроку склала 30 тис. грн., Тобто по 5 тис. на місяць.

Розмір соцдотації обчислюватиметься на кожну дитину окремо. На 7-річного береться у розрахунок сума прожиткового мінімуму на дитину такого віку - це 2 тис. 218 грн. Від цієї суми необхідно відняти середньомісячний дохід на одного члена сім'ї.

Для обчислення заробітну плату матері-одиночки необхідно розділити на трьох: мати й двоє дітей. Знайомтесь із розрахунком: 2218 - 5000: 3 = 2218-1666,67 = 551 грн. 33 коп. На цьому прикладі ви самі зможете розрахувати свій приблизний розмір соцдопомоги.

01.01.2019 Мінсоцполітики повідомило на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук, що сума соцвиплати компенсації послуги «муніципальна няня» (оплата послуг із догляду за дітьми віком до 3-х років) становить у 2020-му 1 тис. 779 грн. Із попереднім 2019-м - це різниця у 153 грн.

Фото

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Допомога на дитину 2020, фото - Рexels
Допомога на дитину 2020, фото - Рexels

Відео