У п'ятницю, 11 вересня, глава Офісу президента Андрій Єрмак прилетів до Берліна на переговори в "нормандському форматі" з радниками президентів РФ, Франції та Німеччини.

Перед зустріччю Єрмак назвав пріоритети та теми, які мали торкнутися учасники переговорів: підтримка перемир'я на Донбасі, саміт лідерів "нормандської четвірки", нові точки розведення сил, розмінування та обмін полоненими "всіх на всіх".

Українська делегація вирушила до Берліна на переговори, фото: Офіс президента
Українська делегація вирушила до Берліна на переговори, фото: Офіс президента

Зустріч в Берліні тривала 7 годин. Ще під час переговорів в мережі почали з'являтися інсайди, що сторони прийшли до консенсусу щодо збереження режиму тиші на Донбасі. А вже після переговорів це саме підтвердив глава Адміністрації президента РФ Дмитро Козак. Про це повідомляють в російських ЗМІ.

"Домовилися про підтримку режиму тиші, що додаткових заходів будуть безумовно дотримуватися як з одного, так і з іншого боку", - заявив він журналістам.

Однак, як стало зрозуміло з заяв Козака, збереження режиму тиші - це єдине, про що сторони змогли повністю домовитися.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Проривів немає", - лаконічно відповів на одне із запитань представник РФ в переговорах. І це стосується обміну, розведення і зустрічі лідерів N4.

Козак заявив, що сторони навіть не обговорювали саміт лідерів країн-учасниць "нормандської четвірки" і дорікнув Єрмаку за те, що той вважає зустріч лідерів самоціллю.

глава Адміністрації президента РФ Дмитро Козак
глава Адміністрації президента РФ Дмитро Козак

Це означає, що надії Зеленського на проведення саміту до початку місцевих виборів, не справдились.

"Один з учасників переговорів мало не заявляє, що саміт є самоціллю. Хоча ми розуміємо, що підстав для проведення зустрічі немає ... Якщо ми будемо нескінченно збирати саміти для того, щоб поговорити, це заморозить врегулювання конфлікту на невизначений термін ", - заявив Козак.

До слова, і сам Єрмак перед зустріччю натякав, що саміт лідерів відбудеться не скоро. За його словами, "зустріч повинна відбутися після того, як більшість питань, які обговорювалися в Парижі в грудні 2019 року, буде виконано".

Представник російської сторони розповів, що каменем спотикання на переговорах став законопроєкт Ради "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році", за який проголосували 15 липня.

Нагадаємо, що в цьому законі зазначено - місцеві вибори в Криму і на Донбасі будуть проведені після "припинення тимчасової окупації та збройної агресії Росії проти України".

За словами Козака, українська сторона погодилася переглянути постанову про призначення місцевих виборів в Україні. Верховна Рада нібито найближчим часом розгляне питання коригування вже прийнятої постанови.

Крім того, судячи із заяви Козака, сторони досі не можуть домовитися про те, як будуть проходити переговори - на основі "Мінська" чи ні.

"Ми будемо шукати компромісні рішення: або ми будемо далі в ТКГ і в N4 домовлятися на основі Мінських угод або ж будемо від "Мінськ "відступати. Просимо внести визначеність, щоб у всіх форматах дотримуватися єдиних принципів ", - заявив представник РФ.

За словами Козака, на рівні радників діалог продовжиться до кінця вересня - це, по суті, дедлайн для врегулювання та узгодження всіх проблемних питань.

Тобто, як виходить з коментарів представника Путіна, переговори в Берліні успішними назвати не можна.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, сепаратисти обстріляли ОБСЄ

Як повідомляв портал Знай.ua, у Зеленського сполошилися через гучні заяви Богдана

Також Знай.ua писав, зустріч Зеленського з Путіним: Кулеба назвав ймовірну дату і розповів деталі