За даними ВООЗ, близько 800 тисяч людей щорічно помирають внаслідок скоєння самогубства. Але ці показники не враховують кількість спроб, що не закінчилися смертю, а їх може бути приблизно у 20 разів більше, як вважають дослідники. Суїцид є однією з головних причин смерті серед людей віком 15-29 років.

Читайте Знай в Google News!

Про суїцид серед молодого населення України розповідає ексміністерка охорони здоров'я, лікарка і блогерка Уляна Супрун.

“Я не до кінця розуміла, наскільки їй погано й наскільки можуть бути серйозні наслідки цієї спроби. Було дуже відчутно, що вона розбита, що людина була готова на такий крок, проте в неї не вийшло...Важлива річ, яку я зрозуміла: треба вірити людям, якщо вони кажуть про загрозу скоєння суїциду та ставитися до неї з усією серйозністю”, — це частина історії Б., якій вдалося врятувати від самогубства близьку людину.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Страшне самогубство у Києві, фото: Апостроф
Страшне самогубство у Києві, фото: Апостроф

Люди, які розмірковують про самогубство, не завжди ходять сумними і досить рідко діляться своїми думками навіть з найближчими людьми. Бажання скоїти самогубство не означає, що людина насправді хоче померти. Швидше за все, вона відчуває надзвичайно сильний внутрішній біль, що просто не бачить іншого виходу.
Суїцид — це відчайдушна спроба уникнути страждань, які стали нестерпними. І, попри поширену думку, психічні розлади не завжди є причиною скоєння суїциду — більше ніж половина всіх людей, які померли внаслідок самогубства, не мали психічних розладів.
На такий крок людина може наважитися через сімейні конфлікти, розлучення, смерть близьких, нещасливе кохання, домашнє насильство, стан здоров’я, травматичні стосунки з оточенням, труднощі фінансового характеру тощо — перелік можна продовжувати.

“Я не до кінця розуміла, наскільки їй погано й наскільки можуть бути серйозні наслідки цієї спроби. Було дуже відчутно,...

Geplaatst door Уляна Супрун op Zaterdag 12 september 2020

Попереджувальними ознаками того, що людина задумується про самогубство, можуть бути:
  • розмови про безнадійність і самотність, відсутність причин продовжувати жити
  • складання заповіту, упорядкування всіх речей
  • пошук спосіб нашкодити собі, купівля спеціальних інструментів (зброї, пігулок
  • різкі зміни в способі життя: недостатня або надмірна кількість сну та їжі, надмірне споживання алкоголю чи наркотичних речовин
  • уникнення соціальних контактів
  • агресія, сильна тривожність або збудження
Про інші маркери того, що близька людина задумується про суїцид, як почати про це розмову з нею та як оцінити ризики скоєння самогубства - в новому випуску спецпроєкту "Психея".
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Супрун жорстко попередила вагітних про алкоголь: "Через плаценту потрапляє в кров дитини".

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун розповіла про гучний предмет "Основи сім'ї" та сексуальну освіту в школах: поради батькам.

Також Знай.ua писав, що Супрун розповіла, кому з українців загрожує "букет хвороб": тромбоз, Альцгеймер та інфаркт.