Діва Марія - ключова фігура в християнському пантеоні. Саме Богоматір просять про заступництво і милосердя мільярди християн усіх конфесій.

Всі ми знаємо про свято Різдва - День, коли народився Ісус Христос. Це одне з найважливіших православних свят. Однак мало хто знає, що також святкується Різдво Богородиці.

Цей день є одним з найбільш шанованих в православному календарі і пов'язаний з багатьма традиціями, обрядами і звичайно ж, - заборонами, про які ми вам і розповімо в цій статті.

Дата свята

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Свято Різдва Богородиці має чітку дату і не залежить від мінливого місячного календаря. Щорічно всі православні відзначають народження Діви Марії 21 вересня за григоріанським календарем.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Історія Різдва Богородиці

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Це свято детально описане в святому писанні. Так, Діва Марія народилася в родині праведників на ім'я Анна і Іоаким. У пари довго не було дітей і народження єдиної дочки вони сприйняли за божий дар.

Більш того, перед народженням Марії її матері з'явився ангел, який сказав, що про їх дочку знатиме весь світ, а її доля - буде особливою.

Традиції свята

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Свято Різдва Богородиці має тисячолітні традиції. Як і багато інших церковних свят, це - є симбіозом християнських традицій і слов'янської спадщини.

Історично склалося, що свято народження Богородиці збігається з початком весни. Логічно, що наші предки прийняли рішення поєднати вшанування Діви Марії з відзначенням настання осені.

На Різдво Богородиці закінчувався збір урожаю. Саме на її свято в народі було прийнято дякувати за минуле літо, яке подарувало свої плоди народу і дозволило зробити запаси, щоб пережити довгу зиму.

Звичайно ж, свято зустрічі осені відзначалося з розмахом. Після церкви було прийнято влаштовувати сімейні вечори, на яких щедро накривався стіл. Крім того, Різдво Богородиці було сезоном сватання. Юнаки та дівчата закінчували зі справами по господарству і могли сконцентруватися на особистому житті.

Прикмети на Різдво Богородиці

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube

Різдво Богородиці - важливий день, погода на який, за традицією, давала привід зробити прогноз на все осінь і зиму.

Найбільш поширеними прикметами на Різдво Богородиці були такі:

  • Якщо день теплий, зима теж буде хорошою;
  • Потрібно муху або мошку закопати в землю - комахи кусати не будуть;
  • Якщо є роса на траві - значить заморозки наближаються;
  • Якщо зірок на небі не видно - зима буде холодною;
  • Якщо вітер дме в цей день, значить мало снігу буде в зимову пору.

Заборони свята: що не можна робити

Разом з багатовіковими традиціями та обрядами на Різдво Богородиці, наші предки встигли сформувати цілий список заборон, багато з яких дотримуються і до цього дня.

  • Не можна ні з ким ворогувати. Церква категорично забороняє вступати в конфлікти, суперечки, грубити грубіянити, використовувати мат і навіть погано думати про людей, так як все зло - повернеться в стократному розмірі;
  • Заборонено відмовляти в допомозі або милостині;
  • Небажано ходити босим по траві, так як приданням, таким чином можна назбирати для себе хвороби;
  • Заборонено носити нове або незручне взуття, так як травми і мозолі, отриманні на свято, нібито будуть погано гоїтися;
  • На Різдво Богородиці можна прибиратися і прати;
  • Заборонено працювати;
  • Не можна шити і в'язати;
  • У свято не можна користуватися ножами, стригтися чи голитися;
  • Заборонено викидати недоїдену їжу. Її потрібно віддати тваринам.